-------- -----
Страници: [1] 2   Надолу
Разпечатай
Автор Тема: CL 500-Проблем с вакуум помпа и аларма  (Прочетена 3758 пъти)
SAMURAIJACK
Потребител
Липсва Липсва

Възраст: 35
Местожителство: New York-USA (София)
Публикации: 100
(CL 500-W140 )Dzvero(W124-300 E)Дзверко

« : Февруари 19, 2009, 01:54:46 »

Ха здравейте и тука
Гледам ,че Асен е описал подробно действието и смяната на вакуум помпата за W140 което е същото като моя модел ,но все пак аз да си питам тук в отделна тема,а и може да е интересно и полезно за някои
Такааа...значи един път отворих капака от копчето в купето и след това не можах да го затворя-хромираната лайсна която е над номера-за затварянето-си се беше прибрала вътре и няма вадене...прозорците които се дозатварят автоматично (макар ,че подозирам ,че те са на друга система) и тех ги нема...заключване и отключване на вратите от вътре-немаааа....
Попрегледах аз бушоните...ама докато се усетя ,че има и в багажника-се поозорих...както и да е -намерих бушона-(много лесно се разбира ,че е изгорял-не свети осветлението в багажника)..смен их го и всичко точно...така един месец някъде...да ама ся пак...и бушона е 20 ампера-като го сменя гори след една две минути...знам си аз че некъде нещо е нередно ама бях на път и нямах време да тършувам(то па и като разбирам та знае ли се)...и му шибнах един бушон 30 ампера...и пак си беше ок...само че забелязах вече че има шум-помпата се чува как работи-след като затворя капака да речем(задния)-прибира си се лайсничката -както си му е реда...прилепва капака хубаво с вакуума както си треба...вратите се дозатварят  вакуум...прозорците си се нагласят-ама като вляза в колата склед като съм затворил капака-чувам как работи помпата..около 10ина секунди....и така си карах около 3 седмици...и ся преди малко -капака пак не бач...да ама прозорците бач...да ама алармата не бач-всмисъл тя си светка ама не заключва вратите....валеше като из ведро затуй реших да видя бушона...да ама не..здрав си е.както и всички в малкото отделение в багажника...........та въпроса ми е
Дали пак ще да е някои бушон или тоз път прИибах вакуум помпата...и тя свързана ли е със заключването на вратите....и от къде може да гори тоя бушон-дава накъсо сигурно,м?....а ся така се сещам че разглобих кората на багажника-оная дето е черната пластмаса която покрива ключалката -и там видях две машинки за вакуум-всмисъл тия с маркучеатата-които управляват едно лостче-нагоре надолу-за заключването...и едната имаше неква жичка която беше скъсана от буксата....ама аз така си я зарязах де....

Та.,...кво мислите....и да-знам ,че съм мурук ...мЪ кво да прая...такъв съм си
Активен
BENZBOSS
Потребител
Липсва Липсва

Местожителство: San Diego, California
Публикации: 4791

W140 S500 1999 W140 S420 1999 W140 S320 1994

« Отговор #1 : Февруари 19, 2009, 03:36:48 »

;DАз ти казвах да ти дам 2000 да се отьрвеш от тоя кукушарник ма ти не и колко повече се дьрпаш,толко повече ти влиза. ;D ;D ;DПадна ли ми сега а???ААААААААААА яла баба да га бьцне :o

Пьрвата ти работа е да МАХНЕШ ТОЯ КИРЛИВ БУШОН  от там кьдето си го сложил.Може да гори от това,че някьде дава на кьсо,а може да гори и от помпа която е под по-голямо натоварване от нормалното.

Втората ти работа е да свалиш пак кората от горната снимка,да видиш от кьде е излязла тая жичка и да я сложиш на мястото и.Почистване и смазване на макината за дрьжката е добра идея както и проверка на всички контакти там.Вся пак вода и сол влизат най-често от мястото около ключалката.

Не се заглеждай по теглича,той е кьстьм как му викат у ваше село. :o

http://www.benzworld.org/forums/w140-s-class/1426082-pictures-whats-beneath-rear-seat.html

Влизаш после в тая тема,имш регистрация и ще видиш снимките.В момента СНИМКА БГ не ме пуска,като проработи ще ги кача и тук.

Заключването ти сьс затварянето на вратите и багажниканяма нищо общо - едната помпа ти е под задната седалка и служи за клапите на парното и заключването на вратите,а другата е за затварянето на вратите и багажника и се намира в задната лява част на багажника.

След като го свьршиш всичко това горе сложи 20 амперовия  бушон на мястото му и виж кое работи и кое не.

И докато зяпаш аз отивам да видя бушон номер 9 само за помпата за затварянето ли е или и за помпата за централното.

« Последна редакция: Февруари 19, 2009, 03:43:45 от BENZBOSS » Активен

В историята:

W124 E320 1994
W124 300E 1988
W123 300D 1977
W123 240D 1982

www.mercedes-bulgaria.com
BENZBOSS
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #2 : Февруари 19, 2009, 03:56:32 »

Ей ма те мьрзи бе майка ;D.Не прочете ли,че бушон номер 3 или ония 20 амперовия дето си го сменил с 30 ампера е за централното заключване ?Вьрзан е сьщо и за запалките на пепелниците на задните врати ма ти поне си скрьндза и нямаш такива.

За момента ме е страх да ти давам сьвети за ремонт,че ти минаваш през тая кола като Чеченец през минно поле.Заври кабелчето кьдето трябва да е и смени бушона с 20 ампера.Ако проблема не се оправи пиши пак.

И си прегледай дистанционното,че онова малкото копченце на втория ред в дясно е за отваряне на багажника и ако от там не го отваря може проблема с алармата да е в дистанционното.Провери сьщо дали дистанционното не работи и от двете страни на колата както и от кьм багажника,че може да е сензор проблема.

Ако продьлжава да не бачка нищо драсни 2 реда и ти казвам как се стига до помпата на централното,как се разглобява,как се чисти и смазва.Сам го правя това за 15 минути,не ти трябват и инструменти,но на дьлга база и задни врати.Ти с тоя леген.............може да се наложи да махнеш леко предните седалки. ;D ;D ;D

И няма да работи,но аз да сьм сигурен,да не пиша 2 часа напразно.Взимай бушони от магазинчето на ьгьла и пробвай.Аз сьм тук поне още 5 часа.
« Последна редакция: Февруари 19, 2009, 07:29:24 от BENZBOSS » Активен

В историята:

W124 E320 1994
W124 300E 1988
W123 300D 1977
W123 240D 1982

SAMURAIJACK
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #3 : Февруари 19, 2009, 06:01:01 »

Майка-ако в Сан Диего е готино и приятно за разходки-тука в Ню Йорк си е бало мамата от дъжд и виелица и 0 градуса по Целзий-*бал съм и бушони и помпи и чудо-на оная снимка дето си сложил първата-ако това е заключващия механизъм под кората -дето е ключалката-ей онуи синьото е със скъсано кабелче...
Има резон от него да окъсява защото то си е вакуум механизъмче-ще го мъча утре -и ще пиша=иначе аз бушоните много добре ги знам-вадил съм ги един по един за проверка-и ти казвам че тоя път бушона си е наред-нещшо друго е-копчето което е в купето за отключване и заключване на вратите както и това за отваряне на задния капак-Не работят-но бушона е здрав-не работи и дистанционното -всмисъл включва алармата ,но не отваря багажника и вратите
Като си знам късмета...сигурно съм преебал нещо помпата......
Абе.....
Утре развитие по темата че ся отивам да пуша и да лягам..но все пак =
Нема кои да те бие по бързина и снимков материал на отговорите BENZBOSS RULZZZ
Благодарско майка 
Активен
BENZBOSS
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #4 : Февруари 19, 2009, 06:57:34 »

Тая помпа има захранване от мотора,имаш вьздух който идва по едно малко бяло маркуче и влиза при кабелите горе над мотора в средната част на моторния отсек.
Помпата работи като трябва да донавакса и вьздуха които идва от моторното не е достатьчен за клапите на парното да речем.ТТогава се включва и помпата.

По тая логика ако я караш би трябвало без да работи помпата при запален мотор и малко газ да ти работи всичко ако нямаш скьсана магистрала някьде.

Помпата може да спре ако аботи на празен ход над определено време,но обикновенно изолира магистралата по която има отечка на вьздух.Тук се намесва и бушона - той няма да гори ако е изолорала помпата само едната магистрала.

Я оди пали,дай газ на тая кола на 1500 оборота,чакай я около 20 секунди и виж кое ти работи.На запалено ли ги пробваш тия магарии или на загасена кола си играеш.Кажи на загасена и те обявявам за човека дето не ме чете какво пиша ;D 8) ;D
Активен

В историята:

W124 E320 1994
W124 300E 1988
W123 300D 1977
W123 240D 1982

BENZBOSS
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #5 : Февруари 19, 2009, 07:47:53 »

PSE помпата която се намира под седалката.Това ти е помпата която те тормози и която ако бушона ти е здрав,а не се чува да бачка след смяната на бушона си я изгорил.Сьщата тая помпа в около  / седни,че да не паднеш /750$.

Проблема е в това,че с времето помпата няма как да набие нужнито налягане и почват проблемите сьс заключване и дрьжки.Втория и основен проблем е смяната на бушона с 30 амперов ма ти това си го знаеш.

И молим ти се бе бате - не я пипай тая кола преди да ни питаш коя как става,че сега помпа трябва да ти пращам. ;D

А ето как става.

Задната седалка се маха като дрьпнеш кьм теб чоповете които са в долните ьгли на седалката.Дьрпаш предните в крайно предно положение,надупваш се межди седалките и ще напипаш едни малки пишки в края на седалката в долната част.Дрьпни ги и двата кьм вьтрешноста на колата и тегли седалката кьм теб.

Като я изтеглиш ще видиш под дясната и част една сива гад в която стои показаната горе помпа.

За долната снимка си хвани монитора и го завьрти 90 градуса по часовниковата стрелка. ;D

The vacuum lines are grouped together as follows:
Clear = Vacuum supply from engine (1) to fit to a one way connector
Black = trunk handle eject/retract (1) to fit to a one way connector
Red = Rear parking aide antennae (2) to fit to the two way connector
Yellow = Central locking (6) to fit to the six way connector
Grey = Front seat lumbar (3) to fit to the six way connector with 3 vacuum plugs
White/blue = Rear headrests (2) to fit to the two way connector

Това са ти маркучите и кой за кьде води,но и това няма значение за случая.Е тая помпа трябва да ти работи за да си готин. ;D

Ако ще се задьлбочаваш ти пускам и диаграма на централното заключване.

http://www.autolib.diakom.ru/CAR/Mercedes-Benz/1997/S500/SYSTEM%20WIRING%20DIAGRAMS/6447.pdf

СМЕНИ БУШОНА преди да правиш каквото и да било.Помпа има от кьде да взема,не се шашкай ма и не я подкарвай с  теслата.

Активен

В историята:

W124 E320 1994
W124 300E 1988
W123 300D 1977
W123 240D 1982

BENZBOSS
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #6 : Февруари 19, 2009, 08:16:15 »

Третия  ляво от горе на долу,жьлт 20 Ампера ти е за помпата.

И не бьди кьпризан,знам че е осмак твойто,а на снимката е шстак.Ако искаш и осмака ще ти снимам.

От отверката в ляво виждаш 2 снопа кабели които влизат в чернен пласмасов дьржач / нова дума  ;D / и до тях виждаш едно бяло маркуче.Това е трьбичката която ти захранва системата като колата  работи.Провери му долния край дали не е нацепена гумата в която влиза тая трьбичка.Ако е сцешена се налага помпата да работи постоянно и от там да се претоварва.

4 мм ако не се льжа ти е маркучето и го има на всяка крачка,трьбичката беше 3.50$ на метьр и в багажника си имам 5 метра та срещу 30 $ мога да ти срежа една педя ако случайно при проверката строшиш малко от трьбичката.

Ако не си нервен отвори и почисти помпата от прахоляка койо се набива вьтре от перката на помпата.Леко с флакона и стара четка за зьби и пак я сьбери.Развьрти я леко с малки клещи и смажи каквото има за смазване - аз моята я прьсках с препарат от рода на ВД-40

Тия дни ще отварям и на Бебчо помпата,че ми се струва малко бавна дрьжката на багажника и ми забавя отварянето му.Ако си готин ще ти наснимам кое и как го правя аз.

И що помагам на модератор на форум от който сьм изгонен и аз не се сещам. :P
« Последна редакция: Февруари 19, 2009, 08:18:24 от BENZBOSS » Активен

В историята:

W124 E320 1994
W124 300E 1988
W123 300D 1977
W123 240D 1982

SAMURAIJACK
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #7 : Февруари 19, 2009, 15:34:38 »

Сегааа-по ред на номерата
Първо-Много благодарско за снимките и за обясненията...ако бях някои дето не чупи всичко до което се докосне-може би щях да се пробвам ...ама не мисля че ще мога ...иначе при мен бушона които гори е 3тят от горе на долу на 3тят ред-и беше 20 ампера-сега е 30 а оня дето си го показал-си е здрав и той не ми е горял-няма ложица да ми е изфгорияла помпата(се надявам) защото и самите бутони в купето не разботят-значи е нещо по тока-лошото е че нямам нито време нито възможност да разглабям колата-ако през уикенда е хубаво времето-ще я изкарам някъде на спокойствие с малко instrument и ще видя какво мога да сторя
2ро-Помагаш ми защото обичаш да помагаш ,а това че съм модератор някъде си-не трябва да те плаши..по бива да те уплаши това че идвам през тъмна доба и имам заглушител

И пак казвам-нямаш равен по желание за помощ-не издребнявай та да не се налага да ти потопявам лодката

Благодаря голямо майка...то е ясно че аз никва нема да я свърша ама поне никой дето чете ще разбере всичко и ще е мноооого Благодарен
Активен
BENZBOSS
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #8 : Февруари 19, 2009, 20:26:36 »

няма логика да ми е изфгорияла помпата(се надявам) защото и самите бутони в купето не разботят-значи е нещо по тока-лошото е че нямам нито време нито възможност да разглабям колата-ако през уикенда е хубаво времето-ще я изкарам някъде на спокойствие с малко instrument и ще видя какво мога да сторя

Логика има и то голяма - всичко това ти е на вакум.То и свалянето на загаловниците на задната седалка не ти работи с бутона от таблото ма и това не значи че е електрически проблема,а просто няма налягане в системата да ги свали.

И ти е изтрескала помпата от износване и поради факта,че се е набила с прахоляк.Горяла е бушон щото и е идвало зор над 20 ампера и ти като си и пернал бушон 30 и не е издьржала.

Запали колата след като провериш бялата трьбичка по която ти се захранва системата от мотора и пробвай да видиш кое ще работи и кое не.

И а да фанем бас?А за тьмна доба не ме плашиш,аз така ви влизам у форума 8) ;D 8)
« Последна редакция: Февруари 20, 2009, 09:29:57 от BENZBOSS » Активен

В историята:

W124 E320 1994
W124 300E 1988
W123 300D 1977
W123 240D 1982

BENZBOSS
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #9 : Февруари 20, 2009, 23:23:19 »

???Самурайка кажи какво става?Днес пали ли я тая кола и на запален мотор какво прави?
Активен

В историята:

W124 E320 1994
W124 300E 1988
W123 300D 1977
W123 240D 1982

SAMURAIJACK
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #10 : Февруари 21, 2009, 00:28:19 »

Майка-пробвах и на запален мотор...се тая...не ще и това си е-начи пак да кажа-бушоните са здрави-тоя дето ти казваш-не съм го и сменявал-3тия на 3тия ред от лево надесно смених с 30 амперов...сега колата не се заключва със дистанционното и не отваря капака(пак с дистанционното)както и от копчетата в купето-всичко друго си работи-вакуум на вартите ,..стъклата се вдигат (притварят)...алармата си свети.....ба ли го
п.п.-не съм ,много сигурен за вакуума на вратите де
Ама утре съм почивка и ще я поразглобя...стига да не е кучи студ като днеска-около 25 фаренхайт е-или там колко0 целзий или - 2...и то това не е проблем-ама духа много силен и леден вятър= а аз нямам двор.,..мъ ш го мисля де
Активен
BENZBOSS
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #11 : Февруари 21, 2009, 00:38:15 »

Леко и внимателно пак прочети темата - помпата на вратите ти е помпа в багажника.Помпата за заключването и дрьжката на багажника ти е под задната седалка.Едното няма нищо общо с другото.

И снимай да ти подсказвам по снимки ;D
Активен

В историята:

W124 E320 1994
W124 300E 1988
W123 300D 1977
W123 240D 1982

SAMURAIJACK
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #12 : Февруари 21, 2009, 23:31:28 »

Днеска никва не я свърших  Undecided
Проверих обаче всички бушониери-всички бушони са здрави-и оня пак си го смених с 20 амперов(след дъжд качулка)-кажи ся тая помпа как да я разбера дали работи изобщо или не-къде требе да се ослушвам и за какво...
Активен
BENZBOSS
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #13 : Февруари 22, 2009, 01:23:20 »

;DСнимай какво направи,а какво ще направиш е ясно след като говорихме по телефона.

Проверява се както хо провери ти - махаш задната седалка,махаш капака на помпата и слагаш рька на нея.После заключваш вратата и ако цька помпата е зациклила и трябва да се отвори,продуха и..............смаже с нещо като ВД-40.

жокер ОБАДИ СЕ НА ПРИЯТЕЛ ти остана,после ПОМОЩ ОТ ПУБЛИКАТА и ще го оправиш. ;D
Активен

В историята:

W124 E320 1994
W124 300E 1988
W123 300D 1977
W123 240D 1982

SAMURAIJACK
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #14 : Февруари 22, 2009, 02:40:13 »

Абе бех си аз само за снимка как се бЕх надупил...обаче съм очарован как се махна задната седалка нямаше и 5 секунди-двете бутончета =щрак=и тя си излезе сама и само я плъзнах надолу
И още нещо-помпата ми беше затворена в нещо като плътна пореста гума-ама направо си затворена като в кутия-явно за да не влиза прах....твойта тъй ли беше ,м:),,,,или аз имам по добрия Мерцедес  :P

...Не знам ..обаче знам ,че квато и кола да карам-явно съм си мундар и сичко троша..и то сичко от пусто"абе майната му" мислене...почти всички ремонти дето съм имал по колите си са от ненавременни или тъпи действия от моя страна-ей го на-ако не бех набил тоя 30 ампера бушон-немаше да е така...
ако не бех припомпвал задната гума месец и нещо-вместо да ида на гумаджия и да ми изправи джантата за 10 минути и 10 кинта,,,,и ако не я бях попмпал на машинка без уред за налягането-нямаше да се спраска..и ся намаше да давам 200-300 долара за гуми и още 50 за ремонт...
ако не бях сецал с ледърмана ключалката на жабката-ся щеше да е здрава,,,
ако не бях слагал на задния капак един стол да го подпира(не ме питайте защо-дълга история)ся нямаше да е надрана целата боя отзаде.....

...ако бех един умен човечец щех да си зема една тойота и само да карам..и да не ми пука за нищо.....мЪ го нема кефа дееба... >

п.п.-аз оная жичка дето я изолирах я снимах-ама не мисля че има квото и да е значение в случая-тя си беше така май още като я купих-нямам идея кво управлява...
Активен
BENZBOSS
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #15 : Февруари 22, 2009, 03:02:29 »

Бе ти тия снимки дето ти ги пускам гледаш ли ги???Това е от тая тема и това имаш под седалката,пуснато е ония ден.

Теми из нета има да те заровя.Да ти тьрся ли как се маха и чисти тая помпа или да те оставям да се мьчиш сам?
Активен

В историята:

W124 E320 1994
W124 300E 1988
W123 300D 1977
W123 240D 1982

SAMURAIJACK
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #16 : Февруари 22, 2009, 03:29:57 »

Бе аз я видях ама да видя дали гледаш кво пускаш  :P
И ...мда-помогни айде че утре съм се амбицирал да се гъзя...а и ако имам късмет и гумата да оправя....
И после вече не знам....ще я продавам дееба... :
Активен
BENZBOSS
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #17 : Февруари 22, 2009, 06:01:52 »

Тая снимка е мнооооого голяма,трябва да мрьднеш екрана малко за да видиш и помпата.

Махни маркучетата с 2 малки прави отверки.Сложи помпата у вас на масата и отвори дьното както е показано на моите снимки.На снимката в долната част се вижда корубата на помпата,а най-долу е сложен капака и всички магарийки са вьрху него.

Ето как аз отварям такава помпа.

Отвори внимателно самата помпа,4 малки торкса които виждаш на снимката.Като и махнеш капака ще видиш гумента перка и всичко ще е набито с черен прахоляк от перката.Помпа за гуми вьрши работа ако нямаш компресор - издухай всичко от там и леко раздвижи с тьнки клещи вала на помпата.

Може да ползваш малко смазка от рода на ВД-40 за смазването на самата помпа вьтре както и на гуменената перка.Аз ползвам едно което можеш да го намериш вьв всеки морски магазин.

Прьсни МАААААЛКО в помпата както и МААААААЛКО на гумената перка като преди това си раздижил с клещите.

Затвори капака на помпата само и пробвай дали вьрти.Ако ДА извади и бушона,затвори кутията,вьржи и пак кабелите и сложи бушона за проба.

Това е,друго няма какво да се направи с подрьчни материали.Помпа на ИБЕЙ 250 кинта,помпа в джьнка 150-200,нова в дильра около 8-900 кинта.

И ми звьнни ако я закьсаш,не се нервирай и не го бьрзай. ;D 8)
« Последна редакция: Февруари 22, 2009, 06:05:38 от BENZBOSS » Активен

В историята:

W124 E320 1994
W124 300E 1988
W123 300D 1977
W123 240D 1982

SAMURAIJACK
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #18 : Февруари 22, 2009, 06:31:32 »

Баси мамата..... :o...тая кутия ногу сложна бре....ааааа-бал съм му и разглабянето-ш пробвам както говорихме по телелфона-махам белия маркуч-айде на некя бензиностанция-айде малко вяъздух от компреора вътре...айде малко бой с ответката(тва най го обичам)...айде пак малок въздух-айде ВД40 колко може-затварям...и ако ще-бал съм го...аз моа да си заключвам вратите и с ключ...
Иначе ако много ме ядосва=ще търся на джънка-то хубавото е че е същото като на Слончето ,а тях тука ги има навсекъде...ма то и тва не се знае де....
Ай лека пък утре ще го мисля :-* : ;D
Активен
BENZBOSS
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #19 : Февруари 22, 2009, 06:48:32 »

Една букса  на кабелите откачаш - с палец се дьрпа контрата,не скуби кьт моркови. ;D

3 крьстати болта и махаш капака на кутията,раздалечаваш електромотора и махаш маркуча от него,развиваш 4 торкса и раздвижваш помпата с клещи,смазваш и затваряш.

Сензори и таймери и валвчета...........не те интересуват.Не барай електрониката - там е таймер за заключването което бачка 10 секунди,таймера за клапите на парното които бачкат до 30 секунди..................не барай там.

Ако не я раздвижиш тая помпа и да прьснеш вьтре в помпата/ ако можеш / или поне да почистиш перките и да я радвижиш нищо няма да направиш.Помпата ти е зациклила,колко и да я биеш няма да пусне.
Днес нали я би,по телефона чак се чуваше как я пердашиш с отверката ;D :o ;D.Трябва да раздижиш вала на помпата,онова на което е нанизана перката за вьздуха.Сама няма да трьгне,иска помощ,а за да и е по-лесно после се чисти и смазва,не за да трьгне.

И не и се стягай толкова,букса сьс 7 болта е цялата работа.Пестиш 300 кинта и се радваш на успеха което е БЕЗЦЕННО.

Ти фото имаш ли???Трябва да имаш,виждал сьм снимки на колата ти.Искам снимка как се дупиш и поправяш помпата или спирам да подсказвам. ;D :P
Активен

В историята:

W124 E320 1994
W124 300E 1988
W123 300D 1977
W123 240D 1982

Mercedes форум

Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
Разпечатай
Отиди на: