-------- -----
Страници: [1]   Надолу
Разпечатай
Автор Тема: Малко помощ относно субууфър  (Прочетена 248 пъти)
w201gogo
Потребител
Липсва Липсва

Публикации: 159

W124 230E

« : Януари 07, 2012, 16:30:33 »

Колеги, дайте инфо, моля ви. Искам да си чучна един субууфър във 124ката и ме интересува мога ли да го свържа към изхода за усилвател на касетофона ми?Той не е мощен и ще може да се захрани, на мен ми трябва басът да е хубав, а не да правя дискотека, така че нека не коментираме усилватели и прочее. Касетофонът ми има опция да му се свържат събууфъри вместо задните колони, но понеже имам подглавници нямам място, затова ми се иска да го закача за изхода за усилвателя, а място все ще му измисля някъде отпред... Въпросът е има ли опасност да изгоря нещо?
Активен
Acho
Потребител
Липсва Липсва

Възраст: 47
Местожителство: Варна
Публикации: 963

W210 E220 Diesel Elegance

« Отговор #1 : Януари 07, 2012, 16:41:53 »

Ами то за изгаряне - не вярвам, зависи къде ще го закачиш тоя SubWoofer. А ти имаш 3 (с обща маса) или 4 (2 X 2) изводи за задните колони ?
И как смяташ да го свържеш, питам чисто практически ? Все пак нямаш специален извод за SubWoofer.
Активен

Шофьорски стаж - ами не знам точно колко е. От 20 Май 1981 година -> категория "M". От 10 Април 1984 година -> категории "A,B,C,T".
w201gogo
Потребител
Липсва Липсва

W124 230E

« Отговор #2 : Януари 07, 2012, 19:09:40 »

Ами то за изгаряне - не вярвам, зависи къде ще го закачиш тоя SubWoofer. А ти имаш 3 (с обща маса) или 4 (2 X 2) изводи за задните колони ?
И как смяташ да го свържеш, питам чисто практически ? Все пак нямаш специален извод за SubWoofer.

http://data.motor-talk.de/data/galleries/0/152/6266/18613456/pioneerback2-3363.jpg

Това ми е касетофона отзад... Предните и задните колони са си свързани през исо-буксата. Аз тоя касетофон не съм го оглеждал много като го купих, просто смътно си спомнях, че имаше разни чинчове - сега гледам на тая снимка, че на най-долната двойка чинчове пише пише SW - това значи ли, че там мога да го закача? Извинявам се ако задавам твърде тъпи въпроси, но хич не отбирам от тая материя. Да поясня все пак, че това което искам да вържа не е с кутия, а само говорителя.
Pioneer DEH-5200SD е касетофона.
Активен
misterj
Модератори
Липсва Липсва

Възраст: 46
Местожителство: Велико Търново
Публикации: 8369
Автомобил: 1993 Mercedes-Benz E Class

Mercedes E250D 20V 1994

« Отговор #3 : Януари 07, 2012, 19:15:10 »

Тези чинчове са изход към усилвател за суба. Нали знаеш, че колоните не се свързват с чинчове?

Другата грешка, която ще направиш е да вържеш само говорителя. Суба е изчислен да работи с кутия. Не, че няма да свири, но едва ли ще изкара това, което би изкарал ако беше в кутия.

Като идея, можеш да го сложиш под предната седалка (не на пода, а на нея) като оставиш достатъчно кабел, за да може седалката да се движи напред-назад без да къса кабела.
Усилвателят съшо можеш да го вържеш там.
Активен

Acho
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #4 : Януари 07, 2012, 19:32:10 »

Няма тъпи въпроси, всичко си е ОК. Ами книжка/упътване няма ли към устройството ? Щом е закупен, предполагам трябва да имаш някаква бумага с техническите  характеристики, схема на свързване, etc. Иначе като му гледам данните за входове/изходи:

USB интерфейс, вход отпред: Да
Hi-Speed USB (USB 2.0): Не
Bluetooth(R): Не
Bluetooth(R), безжично управление на Audio PB чрез автомобилната аудиосистема: Не
Bluetooth(R) профил "Свободни ръце": Не
Bluetooth(R), безжичен пренос на телефонния указател от мобилен GSM телефон: Не
Макс. ниво на изхода на предусилвателя: 4V
Нискочестотен филтър: Да
Спомагателен вход Audio AUX отпред, мини жак 3,5 мм: Не
Спомагателен вход Audio AUX, RCA: Да, 3 (F + R + SW)

Това последното са чинчовете от снимката, и ги дават за ВХОД, а не за изход. Но ти лесно можеш да го провериш това. Просто закачи там на SW един говорител и виж дали ще обади. Но не ми се вярва да сработи. А и "RCA"; "chinch" не се ползват за изход-колони. Там са обикновено входове, или изходи към мощен усилвател.
Активен

Шофьорски стаж - ами не знам точно колко е. От 20 Май 1981 година -> категория "M". От 10 Април 1984 година -> категории "A,B,C,T".
w201gogo
Потребител
Липсва Липсва

W124 230E

« Отговор #5 : Януари 07, 2012, 20:16:08 »

Няма тъпи въпроси, всичко си е ОК. Ами книжка/упътване няма ли към устройството ? Щом е закупен, предполагам трябва да имаш някаква бумага с техническите  характеристики, схема на свързване, etc. Иначе като му гледам данните за входове/изходи:

USB интерфейс, вход отпред: Да
Hi-Speed USB (USB 2.0): Не
Bluetooth(R): Не
Bluetooth(R), безжично управление на Audio PB чрез автомобилната аудиосистема: Не
Bluetooth(R) профил "Свободни ръце": Не
Bluetooth(R), безжичен пренос на телефонния указател от мобилен GSM телефон: Не
Макс. ниво на изхода на предусилвателя: 4V
Нискочестотен филтър: Да
Спомагателен вход Audio AUX отпред, мини жак 3,5 мм: Не
Спомагателен вход Audio AUX, RCA: Да, 3 (F + R + SW)

Това последното са чинчовете от снимката, и ги дават за ВХОД, а не за изход. Но ти лесно можеш да го провериш това. Просто закачи там на SW един говорител и виж дали ще обади. Но не ми се вярва да сработи. А и "RCA"; "chinch" не се ползват за изход-колони. Там са обикновено входове, или изходи към мощен усилвател.

Добре, какво ще рече Pre-out? Защото тея (F + R + SW) на сайта на Pioneer така ги водят.
Самото упътване все едно някой аутист го е писал и за тъмната страна на касетофона не са отделили дори и ред. Иначе пише следното, без да са онагледили мръсниците: Това радио е обурудване със Субууфър аутпут, който може да бъде включван и изключван.
А и си мисля, че няма логика на медийно устройство да му сложат само входове
Активен
Acho
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #6 : Януари 07, 2012, 20:27:26 »

Ами колега, това са входове, които да използват усилвателното стъпало на Pioneer-а ти. Например имаш някакъв CD changer или друг източник на музикален сигнал, който да пускаш през Pioneer-а. А пък за PRE-OUT явно имат предвид, че този сигнал отива в пред-усилвателя на устройството ти. Както и да го мислим, това са входове и няма да ти свършат работа за говорител там да закачиш.

Ако има изход за SubWoofer на твоя модел, съвета ми е - търси го в тази комбинираната букса. Аз затова попитах имаш ли някаква книжка, за описанието на PIN-овете на тази букса. Успехи пожелавам. И после - газзззз на SubWoofer-а
Активен

w201gogo
Потребител
Липсва Липсва

W124 230E

« Отговор #7 : Януари 07, 2012, 20:55:39 »

Така, вместо да ви губя времето, колеги, за което искрено се извинявам, трябваше да се поровя малко повечко из нета, но нали чукча не читател - чукча писател  wacko  Така е то - като съм спал час и половина между втора и първа смяна инстинктивно потърсих инфото наготово.
Оказва се, че това са си изходи - на немските сайтове ги дават Cinch-Vorverstärkerausgänge 3 (Vorn + Hinten + Subwoofer) което са си най-баш изходи. Вход е Еingang, а изход си е Ausgang. Според сайта на пионерчетата радиото разполага с Direct Sub Drive, което позволявало да се закачи към него директно Субууфър без да е нужен усилвател - на кабелите за задните колони... Сега стана много сложно с разположението на говорителите, но ще го измисля някак.

misterj - мерси за идеята, то май няма така или иначе къде да влезе тоя говорител другаде освен там... Иначе знам, че с кутия е по-добре - В 190ката имах достатъчно място и бях нарязал кората и бях наврял на мястото на задните колони два десет-ватови баса и тъй като багажникът играеше ролята на кутия звучаха чудесно, точно както исках. За съжаление поради подглавниците тоя вариант няма как да се получи пак.

Благодаря ви още веднъж за помощта и идеите, колеги 

Активен
w201gogo
Потребител
Липсва Липсва

W124 230E

« Отговор #8 : Февруари 22, 2012, 21:11:29 »

Значи, колеги, опцията да се зададе на задните колони да свирят като субове се оказа умряла работа - Пионерчетата ме осведомиха, че субууфърите трябва да са активни, тъй като иначе не могат да бъдат захранени достатъчно. Иначе ако задната линия си и има свой усилвател ще стане, тъй като действително отрязва всичко над да речем 50 Херца - може да се нагласи филтър за ниските. В моя случай отпред нищо не се чува от задните говорители и само ако седнеш отзад можеш да ги чуеш и то доста тихо.
В крайна сметка отпред натиках едни 13 см като за целта им отрязах ушите - много приятно и чисто се чува, че и бас има не лош. Взех 2х40 басове 16,5 см и ги сложих върху отворите на задната кора (за целта вдигнах падащите подглавници на задната седалка, тъй като пречат ако са паднали) само че ги обърнах с магнитите нагоре. Ефектът е поразителен, акустиката на купето се подобри значително и се усеща хубав плътен и мек бас. Много съм доволен, басът доминира задната линия, а отпред правят впечатление много чисти среди и високи.
Утре ще мисля как да ги закрепя стабилно, не искам и така да си живеят там както съм ги курдисал, ами да си има и търговски вид, че иначе грозно някак с тея голи магнити. Мисля да да им направя нещо като капаци, които ще са рамка с мрежа по нея.
Кажете дали може да се вземе ток от кабела за плафона отзад за да прекарам по един кабел за светодиод до капаците?
Активен
Acho
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #9 : Февруари 22, 2012, 21:18:39 »

Ако си имаш там на плафона, постоянен +12 V,  не два, ами 20 светодиода можеш да захраниш. Тяхната консумация е пренебрежимо малка. И ако ти харесва, купи си от ония големите светодиоди, не от малките. Ще светят много готено. Само насока, ти си знаеш най-добре.
Активен

e500w124
Потребител
Онлайн Онлайн

Възраст: 26
Местожителство: София
Публикации: 681
Автомобил: 1992 Mercedes-Benz E300

1992 w124-300Е&1993 w 124-200Е

« Отговор #10 : Февруари 22, 2012, 21:18:55 »

Кажете дали може да се вземе ток от кабела за плафона отзад за да прекарам по един кабел за светодиод до капаците?

на плафона имаш постоянен +12волта (прекъсва се масата на плафона)
не е никакъв проблем да вземеш от него +12 волта а маса – от купето някъде
а за какво ти е това осв. за капаците?
Активен

Кола            кардан       като          без
          без                е           мъж            .................

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=YnliwWT0s8w
w201gogo
Потребител
Липсва Липсва

W124 230E

« Отговор #11 : Февруари 23, 2012, 05:14:27 »

на плафона имаш постоянен +12волта (прекъсва се масата на плафона)
не е никакъв проблем да вземеш от него +12 волта а маса – от купето някъде
а за какво ти е това осв. за капаците?

Ами просто като спонтанна идея ми хрумна, според мен би трябвало през капаците да стане някак приглушено такова... но може и само на него да му сменя цвета и ефекта ще е приблизително същия.
Да измисля как да станат самите капаци пък за осветлението ще реша.
Активен
Mercedes форум

Активен
Страници: [1]   Нагоре
Разпечатай
Отиди на:  

Ровър Rover Магазини Сервизи Части Купува Продава |