ето ме отново,това е първата ми тема и съм отворен към всякакъв вид критики и препоръки,също така пиша цял текст и после слагам снимките защото не знам как иначе да слагам коментар след всяка снимка.
1-купуваме шарнирите,до колкото разбрах тези са за всички модели 124ки,слагам снимки да унагледя какво представляват на външен вид и да се види номера в/у кутията.
2-необходимият инструмент,2 хидравлични крика,менгеме(което не използвяах)чукове(поне 2)гаечни клучета 17(ограничител за завои)18 19 за супро апаратите и осигурителният болт на шарнира,шестограм 5 и 6,трешчотка и секачи,сигурно изпускам нещо ще допълвам по надолу.трупчета и тухли да подпрем носача за да не излезне пружината.
3-махаме гумата и слагаме трупче или опора да подпрем на гредата,напръскваме със спреи за ръжда неоходимите болтове,на супрото,на осигурителният болт и гаика,на болтчето което държи диска,ограничителя за завои,(като махнем диска на 3те болчета които държат ламарината зад диска)
4-развивате ограничителя за завои,намира се под спирачният апарат,използва се ключ 17
5-махате спирачният апарат,държи се на 2 болта,използваме ключ 19(незнаино защо от едната страна ми бяха 18ки),възможно е апаратите да излезнат трудно,причината е,че накладките са се окопали в спирачният диск и имате ръб,които опира в накладките.Чукате здраво без да развивате пропки или маркучи по апарата.
6-спирачният апарат е изваден,сега е време да намерите място каде да го закрепите,така че хем да не ви пречи,хем да не виси на спирачният маркуч.Аз използвах свинска опашка и намерих едно уше на подкалника,там закачих сп.апарат.
7-спирачният диск се захваща с едно болтче за шестограм 5,развивте болта и сваляте диска.
8-ламарината зад диска не може да се махне напълно без да се махне главината,няма смисъл.Аз развих болтчетата и си отворих доляма работа,единственото което постогнах беше да завътя ламарината така,че да имам по лесен достъп до осигурителният болт на шарнира.
9-осигурителният болт на шарнира,използва се камък 19/ключ 19,развиваме гаиката,преди това слогих крика под самия шарнир,дигаме леко за да излезне по лесно болта.Избиваме болта и леко пускаме крика,докато не се раделят носача(шарнира) и главината(с амортесъора).
10-слагаме трупче под самия носач и пускаме крика.Аз използвах тухли,но се чупят лесно.
11-амортесъора с главината го мърдаме назад,така че да не ни пречи.Навъртате волана така че главината да се скрие максимално навътре в калника.
12-сега имате място за работа,почвате да избивате с чука,първо пада болта с ябълката и една капачка,остава корубата-и нея избивате.Посоката на избиване е НАДОЛУ.
13-шарнира е избит(дано не ме критикувате за избиването но не намерих нито такава скоба,ментгемето се оказа твърде слабо)почиствате хубаво с телена четка дупката.
14-време е за новият шарнир!!!внимавате с белега на шарнира(малък белег-трябва да сочи навътре към двигателя) !!!
Ето как процедирах аз,сложих новият шарнирен болт в дупката,подпрях отдолу с крика(използваите подложка която не притиска капачката на новия шарнир)почнах да дигам докато не усетих че колата се дига от трупчето на купето,почнах да чукам от всички страни надолу по
носача(1-внимавате да не ударите с чука по маншона на новият шарнирен болт/2 гледате шарира да влиза равномерно от вс.страни)
Шарнира е вече на място,сега е време да съберем по обратният ред.
http://cinzata.snimka.bg/automobiles/sharniri.446884.16107755
Това са снимките,не успях да ги сложа след всяка точка ще помоля някои модератор да ги намести за да изглежда добре темата.
Цени:MOOG- 25лв Viking-15лв
Резултат-тропането изчезна,за жалост остана едно досадно хлопане(когато се качвам в/у бабуна вс е ок,но когато гумите слизат се чува едно хлоп).
Както е казал Баи Васил, наи-вероятно това са тампоните на уравновесителната щанга,ще ги сменя и ще пусна снимки.