-------- -----
Страници: [1]   Надолу
Разпечатай
Автор Тема: W124 - Смяна Шарнирни Болтове /сменени+снимки  (Прочетена 6380 пъти)
cinzata
Потребител
Липсва Липсва

Възраст: 26
Местожителство: Гр.Самоков
Публикации: 77

Mercedes-Benz W124

« : Ноември 14, 2009, 16:15:00 »

Здр,Колеги.
Това ми е първата тема в този форум,и понеже съм нов,казвам си без бои,че преди да пусна темата прерових всички 8 страници от този раздел и отделно целия форум(тук е мястото да кажа едно голямо благодаря на създателите,саита е направен мн пригледно и доста лесен за боравене,освен това има страшно мн инфо със снимки което насърчава любовта към марката)
Та по същество-Колата е Мерцедес Бенз 124 86г 2.6 103мотор,седан.
Преди седмица смених 4те накраиника(горе долу ги сменям на 6 месеца-това нормално ли е???)смених амортесъорчето на кормилната с-ма,сега доиде ред и на шарнирите и искам да попитам как да стане това,не искам да се уча на място с чук и щанга в ръка,искам да слезна с конкретна информация в главата и да знам какво да се случва.
Основно ме интересува как се избиват шарнирите,купих си чифт дискове с инфо за ремонтите на МБ,но информацията там е при свалени носачи,трябва ли да се свалят носачите,да се избиват на преса шарнирите или има и друг начин.
Благодаря предварително на отзовалите се.
« Последна редакция: Ноември 29, 2009, 13:03:29 от Obi-Bit KENOBI » Активен

MB
BENZBOSS
Moderator
Липсва Липсва

Местожителство: San Diego, California
Публикации: 4791

W140 S500 1999 W140 S420 1999 W140 S320 1994

« Отговор #1 : Ноември 14, 2009, 18:34:42 »

http://www.peachparts.com/Wikka/W124BallJoint

Нищо не се сменя на 6 месеца на модел 124 еле по окачването,нещо си попаднал на ментета май.Малко снимки кое как става,обяснението на Английски обаче,като смениш твоите и като направиш снимки ;D ще го имаме и на Бьлгарски.

Дибре дошьл
Активен

В историята:

W124 E320 1994
W124 300E 1988
W123 300D 1977
W123 240D 1982

www.mercedes-bulgaria.com
cinzata
Потребител
Липсва Липсва

Mercedes-Benz W124

« Отговор #2 : Ноември 14, 2009, 18:44:04 »

погледнах набързо линка кото си ми пратил бос,благодаря за което.англииския не е проблем,момчето е написало доста подробно,благодаря оше веднъж
Активен

MB
misterj
Moderator
Липсва Липсва

Възраст: 46
Местожителство: Велико Търново
Публикации: 8369
Автомобил: 1993 Mercedes-Benz E Class

Mercedes E250D 20V 1994

« Отговор #3 : Ноември 14, 2009, 19:21:25 »

Ето смяна на шарнир като бял човек ;D
Иначе става и с чук
Активен

cinzata
Потребител
Липсва Липсва

Mercedes-Benz W124

« Отговор #4 : Ноември 15, 2009, 14:05:36 »

видеото е страхотно мерси misterj,за жалост нямам такъв инструмент,скоро ще пусна в тази тема снимки,стига да се преборя:)благодаря на всички
Активен

MB
ПРОФЕСОРА!!!
Потребител
Липсва Липсва

Възраст: 41
Местожителство: Sofia
Публикации: 4767

w140 S500 , w124 Е200, mb 609 4.0L D

« Отговор #5 : Ноември 15, 2009, 15:44:55 »

Аз мисля че подходящо подвижно ментгеме с необходимите подложки за в двете посоки ще свърши перфектно работа.
Активен

Вари го печи го,Бенца си е Бенц!!!
cinzata
Потребител
Липсва Липсва

Mercedes-Benz W124

« Отговор #6 : Ноември 17, 2009, 15:59:37 »

Баи василе, имам едно менгеме така хвърлено и точно това си мислех дали няма и с него да стане,утре няма да мога да поработя по колата,но да се надяваме в другиден да поработя и да дам малко снимков матерял за темата.
Активен

MB
cinzata
Потребител
Липсва Липсва

Mercedes-Benz W124

« Отговор #7 : Ноември 17, 2009, 16:54:27 »

ето какво имах в предвид,максимален отвор м/у челюстите 115мм
Активен

MB
Mercedes-230-E
Потребител
Липсва Липсва

Възраст: 42
Местожителство: софия
Публикации: 3178

w-124-2.3 m-102-----E-350 4- matic

« Отговор #8 : Ноември 19, 2009, 18:06:37 »

как ще сменяш на 6 месеца бе ?2 ??? това е кола за вечно ползване . нещо си се натресъл май на турски боклуци.
я карай в бенц сервиз за преглед и качествен ремонт с оригинални части .
и после  само газ........
Активен

ПРОФЕСОРА!!!
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #9 : Ноември 20, 2009, 09:55:34 »

ето какво имах в предвид,максимален отвор м/у челюстите 115мм

По-голямо разтояние трябва да има между ченетата,понеже няма да имаш място да"играеш" с подложките.Надявам се да се получи с голямо рамо и ментгемето........но ако не ги беше сменял скоро,нямаше да излязат така,хидравликата от клипа е много по-яка.............не че резбата е за подценяване де.
Обиколи по приятели и виж някое по-яко,
гледай да не е чугунено,
смажи добре резбата на ментгемето преди да го напъваш,"прокарай" я няколко пъти с греста.

Ако имаш приятели които се занимават с камиони/а в Самоков няма как да нямаш  /,попитай за ГОЛЯМА скоба за вадене на лагери,ама не им казвай за какво е ,че ще се породи спор.
Правиш си неоходимите "вложки" от тръби- 2 бр и влагаш ИНАТ,пригаждаш и не се отказваш!
Направиш ли си подложките правилно,шарнира ще "пукне'!!!

Успех!

п.с.
Едната тръба-подложка трябва да "затапиш" от едната и страна ако си със скоба,скобата ще разпредели напъна по-правилно.
В началото на галимацията,задължително "подсети" шарнира с чук.
Не сваляй пружината.
Откачаш само от шарнира и избутваш главината със апарата назад,не разкачай като на клипа,не е необходимо.
Мамка му,чакам с нетърпение да кажеш кво е станало,снимай.

Аз мисля че шарнирите са ти здрави/6 месеца/ а нещо друго ти лопа,провери гумените втулки на стабилизиращата щанга,често от тях се получава лопане,а майсторите които не са се занимавали много с мерцедес,винаги търсят на друго място,понеже втулките когато са малко разбити изобщо не дават вид че са те/мого е важно/.Комплекта струва 15/16лв,4 бр.
« Последна редакция: Ноември 20, 2009, 10:23:31 от Бай Васил » Активен

cinzata
Потребител
Липсва Липсва

Mercedes-Benz W124

« Отговор #10 : Ноември 24, 2009, 20:16:12 »

ето ме отново,това е първата ми тема и съм отворен към всякакъв вид критики и препоръки,също така пиша цял текст и после слагам снимките защото не знам как иначе да слагам коментар след всяка снимка.

1-купуваме шарнирите,до колкото разбрах тези са за всички модели 124ки,слагам снимки да унагледя какво представляват на външен вид и да се види номера в/у кутията.

2-необходимият инструмент,2 хидравлични крика,менгеме(което не използвяах)чукове(поне 2)гаечни клучета 17(ограничител за завои)18 19 за супро апаратите и осигурителният болт на шарнира,шестограм 5 и 6,трешчотка и секачи,сигурно изпускам нещо ще допълвам по надолу.трупчета и тухли да подпрем носача за да не излезне пружината.

3-махаме гумата и слагаме трупче или опора да подпрем на гредата,напръскваме със спреи за ръжда неоходимите болтове,на супрото,на осигурителният болт и гаика,на болтчето което държи диска,ограничителя за завои,(като махнем диска на 3те болчета които държат ламарината зад диска)

4-развивате ограничителя за завои,намира се под спирачният апарат,използва се ключ 17

5-махате спирачният апарат,държи се на 2 болта,използваме ключ 19(незнаино защо от едната страна ми бяха 18ки),възможно е апаратите да излезнат трудно,причината е,че накладките са се окопали в спирачният диск и имате ръб,които опира в накладките.Чукате здраво без да развивате пропки или маркучи по апарата.

6-спирачният апарат е изваден,сега е време да намерите място каде да го закрепите,така че хем да не ви пречи,хем да не виси на спирачният маркуч.Аз използвах свинска опашка и намерих едно уше на подкалника,там закачих сп.апарат.

7-спирачният диск се захваща с едно болтче за шестограм 5,развивте болта и сваляте диска.

8-ламарината зад диска не може да се махне напълно без да се махне главината,няма смисъл.Аз развих болтчетата и си отворих доляма работа,единственото което постогнах беше да завътя ламарината така,че да имам по лесен достъп до осигурителният болт на шарнира.

9-осигурителният болт на шарнира,използва се камък 19/ключ 19,развиваме гаиката,преди това слогих крика  под самия шарнир,дигаме леко за да излезне по лесно болта.Избиваме болта и леко пускаме крика,докато не се раделят носача(шарнира) и главината(с амортесъора).

10-слагаме трупче под самия носач и пускаме крика.Аз използвах тухли,но се чупят лесно.

11-амортесъора с главината го мърдаме назад,така че да не ни пречи.Навъртате волана така че главината  да се скрие максимално навътре в калника.

12-сега имате място за работа,почвате да избивате с чука,първо пада болта с ябълката и една капачка,остава корубата-и нея избивате.Посоката на избиване е НАДОЛУ.

13-шарнира е избит(дано не ме критикувате за избиването но не намерих нито такава скоба,ментгемето се оказа твърде слабо)почиствате хубаво с телена четка дупката.

14-време е за новият шарнир!!!внимавате с белега на шарнира(малък белег-трябва да сочи навътре към двигателя) !!!

Ето как процедирах аз,сложих новият шарнирен болт в дупката,подпрях отдолу с крика(използваите подложка която не притиска капачката на новия шарнир)почнах да дигам докато не усетих че колата се дига от трупчето на купето,почнах да чукам от всички страни надолу по носача(1-внимавате да не ударите с чука по маншона на новият шарнирен болт/2 гледате шарира да влиза равномерно от вс.страни)

Шарнира е вече на място,сега е време да съберем по обратният ред.

http://cinzata.snimka.bg/automobiles/sharniri.446884.16107755

Това са снимките,не успях да ги сложа след всяка точка ще помоля някои модератор да ги намести за да изглежда добре темата.

Цени:MOOG- 25лв     Viking-15лв

Резултат-тропането изчезна,за жалост остана едно досадно хлопане(когато се качвам в/у бабуна вс е ок,но когато гумите слизат се чува едно хлоп).

Както е казал Баи Васил, наи-вероятно това са тампоните на уравновесителната щанга,ще ги сменя и ще пусна снимки.

« Последна редакция: Ноември 29, 2009, 13:06:12 от Obi-Bit KENOBI » Активен

MB
ПРОФЕСОРА!!!
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #11 : Ноември 24, 2009, 21:48:00 »

5-махате спирачният апарат...................ръб,които опира в накладките.Чукате здраво без да развивате пропки или маркучи по апарата.

Апарата се отваря по този начин,не се млати,оти мое и да повредиме нещо

Резултат-тропането изчезна,за жалост остана едно досадно хлопане(когато се качвам в/у бабуна вс е ок,но когато гумите слизат се чува едно хлоп).

наи-вероятно това са тампоните на уравновесителната щанга,ще ги сменя и ще пусна снимки.

Да ,определено бабуната издава втулките,още повече ако е навъртян волана. Менкай ги,4 бр/трябва да вдигнеш и двете гуми/...мазваш леко с крем като нахлузваш новите/не с грес/баш си е като при оная работа ,греста ебава работата в последствие.
Много е лесно. Успех.  

Поздрави на Юри и ....Само Рилецо! може и на Ицо-чорбаджията на "Бъз" бара в курорта На Бабасите също
« Последна редакция: Ноември 24, 2009, 21:55:10 от Бай Васил » Активен

cinzata
Потребител
Липсва Липсва

Mercedes-Benz W124

« Отговор #12 : Ноември 25, 2009, 08:30:20 »

за сп.апарат съм сагласен,в нашия краи обаче залагаме на силата.Футбол не гледам още по малко тия ливади Рилецо,виж баскета се развива доста устремно откакто направиха новата Зала в града ни,в тоя ред на мисли някои път може да организираме сбирка в Гр.Самоков,а и пътя е хубав за карачите,на него може да се усети че Мерцедес не е правен само за магистрала-гарантирам.
Активен

MB
ПРОФЕСОРА!!!
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #13 : Ноември 25, 2009, 09:25:09 »

в нашия краи обаче залагаме на силата.........а и пътя е хубав за карачите,на него може да се усети че Мерцедес не е правен само за магистрала-гарантирам.

На силата залагат джедайте ;D Самоковци сте слаби на канадска!....да не се вържеш ся

Завоя преди "Мечката" посока София е критерий. Тойота селика супра се излага при спускането там,но Мерцедес 190 АМГ при същите условия, НЕ!

Подкрепям мнението че Мерцедесът се държи отлично,не само за аутобана.

А за Рилецо........Та това е един 'нешлифован' ансамбъл.

п.с.

Слагай малко по-големи кадри Поздрави,успех и добре дошъл.

« Последна редакция: Ноември 25, 2009, 09:31:15 от Бай Васил » Активен

Mercedes-230-E
Потребител
Липсва Липсва

Възраст: 42
Местожителство: софия
Публикации: 3178

w-124-2.3 m-102-----E-350 4- matic

« Отговор #14 : Ноември 26, 2009, 20:35:11 »

Васе.
братле .Самоков минава ли у нашьо край-югозападна България или ние с тебе ке ги приобщиме.
значи от Самокоф през белчин-САПАРЕВО-дупница та чак у РИЛА
аре колега вече ти е ясно дека да сопреш и до РИЛА да караме заедно да се намоткаме с Васето.

Активен

ПРОФЕСОРА!!!
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #15 : Ноември 26, 2009, 21:52:36 »

Хаааа ;D братиньо.....ние сме си приОбщени от ка у Рилскиьо балкан е имало снег за пръв пат ;D

Маненкиьо/за нас е манечок/ жули баскет, обаче има и точни попаденя с Бенца.... ....викам да го прикоткаме ;D

Оле ;D ;D ;D  жик так
Активен

cinzata
Потребител
Липсва Липсва

Mercedes-Benz W124

« Отговор #16 : Ноември 27, 2009, 10:23:51 »

По същество-баскет не съм играл,просто се радвам на младите дихателчета,надъхани са и играят децата(аз съм бивш плувец)относно Бенца съм направил перфектно попадение,имал съм възможност да карам доста коли и всички са ми мн тясни бе,правят ги за пигмеи имам чувство...не съм мн запознат с дупнишка област и ето какво ми казва уикепедията
Население:    2 968 [1]
Надм. височина:    593 m
Пощ. код:    2630
Тел. код:    07054
МПС код:    КН (Кн)
Администрация
Държава:    България
Област:    Кюстендил
Община:
   - кмет    Рила
Георги Кабзималски
(независим)
аиде наздраве,дано не ни се карат че разводнихме,но скоро ще подкрепя темата с снимков матерял за смяна на втулки на стабилизираща щанга.
Активен

MB
ПРОФЕСОРА!!!
Потребител
Липсва Липсва

« Отговор #17 : Ноември 27, 2009, 10:46:43 »

снимков матерял за смяна на втулки на стабилизираща щанга.

Не забравяй да вдигнеш и двете колелета,инак ще се мъчиш,после кората....ако не си купил втулките,гледай да вземеш с текстолитово покритие на вътрешния отвор.Много е важно! Инак ще ти скърцат дразнещо, когато не е мокро времето.......демек,напролет и летоска.

Успех
Активен

Mercedes форум

Активен
Страници: [1]   Нагоре
Разпечатай
Отиди на:  

Ровър Rover Магазини Сервизи Части Купува Продава |