Колата е 124-250Д реколта 1986г. .....
Наскоро като влизам в нея гледам под педалите странно мокро образувание ...
приклекнах .... проследих от къде идва теча и установих, че тече от главния хидравличен цилиндър на съединителя ...
е карах така известно време но сутрин особено когато е студено стана много лошо , педала пропадаше до долу и съединителя не отделяше ... за това реших да сменям ...
като начало установих, че има ремонтен комплект гумички за този тип помпа ... отидох да питам и ме изненадаха с цената 72 лева .... брех а колко струва целата помпа тогава - питам аз .... ами ... 47 лева ... ха сигурно е некое долно китайско менте .... не, не италианска с прилично качество, ще изкара още приличен срок ... ами готово искам една ...
след като дойде помпата се заех да проуча как точно е сглобен механизма на съединителя ....
най- общо това е цялата схема ... като с номер 8 е нашият болен зъб ...
а така е закачен за конзолата на педалите ...
С-вход, В- изход, D - двете гайки който крепят тялото на помпата, F - зегер шайбата която крепи оста към педала, Е - пружинния механизъм отговорен за връщането на педала... хм не изглежда да е сложно само две гайки за ключ 10, един холендер на изходящата магистрала за ключ 13, една зегерка и измъкване на пластмасовия щуцер на входящата магистрала .... ;D ... е не беше толкова лесно ...
ето механизма погледнат отпред ....
и така въоръжен с тез познания и съответните инструменти + две туби, чисто нова спирачна течност смело се хвърлих да троша ...
като начало изсмуках със спринцовка спирачната течност от казанчето .... след това отвих обезвъздущителя на работния цилиндър под колата ...
Работния цилиндър се намира на кожуха на скоростите точно под навигатора ...
на тази снимка е в горния десен ъгъл ... вижда се обезвъздушителката ...
а ето и какво има вътре в тоз работен цилиндър ...
и за него има ремонтен комплект, предполагам отново на цена по висока от цената за самият него ... ;D .... но както и да е в момента не той ни е целта ... на него просто отвиваме обезвъздушителката за да източим системата .....
после дръпнах максимално назад шофьорската седалка и легнах по гръб под педалите .... ;D ;D ;D ;D .... в смисъл заврях се отдолу под конзолата на авто педалите ...
целта са двете гайги за ключ 10 ... тук е момента да ползвате огледало, защото гайките са заврени на кучето в ... задния двор ... ;D ... в този момент докато гледах къде са наврени тез гайки си спомних думите на продавача на помпата - той ми каза, че някой монтьори сваляли цялата конзола с педалите, за да сменят тази помпа ... да тук това ми се видя доста разумно предложение но все пак реших да рискувам, да преживея някое и друго ужулване и да се справя без да свалям цялата конзола заради две гайки ....
оказа се, че нестига, че не може да се видят тез гайки без огледало ами и, за да се развият трябва да имаш лула 10 и то с тънки стени защото там кво да е ключе не влиза ... гаечно изобщо не може да се захване ... та поизпилих страните на една лула 10 и отвих двете серт гайки ...
след което с права отвертка доста се поизмъчих да откача зегера - който крепи буталото на помпата към стъблото на педала на съединителя ...
с ключ 13 отвих холендровата гайка на изходящата магистрала, тя беше най - лесната за развиване ... отдолу под нея предвидливо бях приготвил парцалче, за да обере спирачната течност ...
входящата магистрала е нахлузена в една гума на помпата посрекством пластмасов щуцер - излиза с дърпане ... здраво дърпане ... но трябва да се внимава да не се щупи тоз щуцер ....
та след това помпата е вън ....
ето какво остана на местото й ....
ето ги старата и новата помпа (долнота) ....
а ето като се махне зегера ... какво има в помпата ...
монтирането ...
то е в обратна последователност и при него най-големи ядове създава пъхането на входящата магистрала във стегнатата нова гума на новата помпа ... за да успея се наложи да откача входящата магистрала от казанчето, за да мога да си я дръпна повече в купето, за да имам възможност да я захвана по-добре и да я намуша в помпата ...
посли се завиват двете гайки ... учудващо лесно вече ;D ... завивате и изходащата магистрала ...
след което се налива течност в казанчето.... и почвате да обезвъздушавате системата ...
;D
ами аз завих и обезвъзздушителката долу на работния цилиндър ... понапомпах и отвих леко холендровата гайка на изходящата магистрала на главния цилиндър ... така няколко пъти и педала стана нормално твърд после напомпах пак няколко пъти и отвих обезвъздушителката на работния цилиндър ( ;D не го отвих аз де ... брат ми беше под колата ) и така обезвъздуших цялата система ...
ами това е .... смяната на главния хидравличен цилиндър на съединителя ....