Осемдесетте години всъщност бяха по-добри от онова, което си спомняме за тях. Независимо че тогава в автомобилостроенето доминираха евтините пластмаси, тази епоха изведе напред шепа истински герои - BMW МЗ, Lancia Delta HF Integrate и Мерцедес 190 Е 2.5-16 положиха основите на нов клас компактни, но мощни спортни автомобили.Младите лъвове идват! Носят ярки спортни екипи върху мускулестите си тела и на път към фитнес залата загряват гръмогласно и на високи обороти нагоре-надолу по главната улица. С крещящото си и неособено изискано облекло тримата съумяват визуално да прикрият своя буржоазен произход, но той личи в имената им - BMW МЗ, Lancia Delta HF Integrate 16V и Мерцедес-Benz 190 Е 2.5-16. Синове на благородници, превърнали се в идоли за пролетариата.
Хората се обръщат и поклащат глави при спомена за осемдесетте... На светофара от уредбата Becker Grand Prix Electronic на Мерцедес се понася ритъмът на Modern Talking и техния Hieronimus Cadillac - химнът на „лъвчетата" от осемдесетте, които можеха да извадят по-голяма мощност от тонколоните на своите Opel Calibra или VW Corrado, отколкото от скромните четирицилиндрови мотори под изрисуваните с аерозол предни капаци. Разбира се, BMW МЗ, Lancia Integrale и Мерцедес 2.5-16 тогава играеха в доста по-висша лига, а цените им, вариращи между 47 200 (Lancia) и 67 500 дойче марки (Мерцедес), ги правеха достъпни единствено за синовете на фабриканти.
Днес младите лъвове приличат на палави колежани от скъп интернат, решили да му отпуснат края след издържаната матура. Ролята на стимулиращи и тонизиращи напитки играят около 200 конски сили, за точния хевиметъл саунд се грижат „наточени" мотори с два разпределителни вала, четири клапана на цилиндър, ветрилообраз-ни колектори, тежки Duplex-вериги и номинални обороти, не по-ниски от 6500 в минута. Само Lancia спазва привидно по-цивилно поведение с мекия си ангренажен ремък и по-близък до еснафските представи оборотен диапазон. За сметка на това соловата партия в нейния оркестър се изпълнява от сериозен духов инструмент - турбокомпресора Garrett ТЗ с налягане 1,2 бара.
Lancia Delta IntegraleСолото на този тромпет между 2500 и 5000 об./мин дава крила на леката и компактна Delta Integrale и от 60 до 120 км/ч на четвърта предавка другите напразно се опитват да я настигнат. Турбодопингът се трансформира в безпощадна тяга, която за пореден път доказва правилото, че високите обороти нямат шансове срещу високия въртящ момент. На бензиностанцията обаче останалите двама отново догонват откъсналата се напред Lancia...
За пореден път става ясно и това, че турбокомпресорните бензинови мотори от онова време са доста лакоми. Настроеният за високи обороти атмосферен двигател с оптимизирано пълнене, какъвто можем да открием, сякаш изваден от учебник, в МЗ и в 2.5-16, в сравнение с тях може да бъде наречен аскет. Изпълнените с рискове години на възмъжаване, прекарани в най-лявата лента
на магистралата, са причина младите лъвове да остаряват сравнително бързо, а някои живеят според девиза „Само най-добрите умират млади".
Онези, които оцеляха след шеметното препускане на границата на здравия разум, бяха заплашени от нерадостната съдба да обитават покрити с чакъл открити паркинги, изложени на вятър, дъжд и сняг. Мнозина се впуснаха в краткотрайни връзки с честа смяна на млади партньори и редки смени на масло, най-често с неизвестна марка от универсалния магазин. А и гумите в повечето случаи бяха само евтини регенерати.
Днес младите лъвове са намерили покой в гаражите на истински ценители. Познавачите са наясно с техния потенциал - те са редки, с блестяща техника, добър марков имидж и подчертана генетична връзка с автомобилните спортове. Както и в много други случаи, този коктейл от експлозивни качества е в състояние след години да предизвика взрив на цените.
Макар все още да не са толкова близки до сърцата на публиката, колкото лимузината с перки на Мерцедес или купето BMW CS от 60-те години, разликата скоро ще се стопи. Когато по примера на Audi Quattro сменят репутацията си на мускулести нахалници със славата на пионери на техническия прогрес, всеки бързо ще забрави недодяланите им маниери и невзрачния им произход.
Mercedes 190E 2,5 16VВсъщност и тримата са многократно облагородени издънки на съвсем обикновен клон от серийното производство. Тъкмо Мерцедес, които в предходните години не блестят нито със смелост, нито със спортен дух, полагат през 1983 г. основите на тази нова категория автентични високотехнологични спортни автомобили с външност на обикновени пътнически модели. Като че ли инженерите от Daimler, събрани около проф. Вернер Брайтшверт и Волфганг Петер, са искали да покажат на вечните съперници от BMW каква динамика се крие в тогавашното им ново творение Мерцедес 190. Неговата повратлива ходова част с проектиран наново преден мост с опорни амортисьори и задно окачване с пространствено разположени рамене се чувства недостатъчно натоварена от максималните 122 к. с. на „Бейби Бенц" W201.
Така се появи 190 Е 2.3-16. При цена от 50 000 марки той беше точно два пъти по-скъп и по-мощен от базовия 190, по-скъп беше дори от 280 S - което беше причината да остане изключителен и рядък. Особено в изискания цвят опушен сребрист металик (единствената алтернатива беше синьочерен металик), автомобилът изглеждаше почти елегантен въпреки дебелия грим от спойлери и престилки. Благодарение на богатото серийно оборудване, което включваше наред с другото черни, частично кожени спортни седалки, кожен волан, термометър за маслото, цифров хронометър, джанти оталуминий, оскъдните контролни уреди; сполучливо интегрираният в оборотомера индикатор за температурата на маслото подчертава липсата на показания за налягането му.
По традиция в Мерцедес налягането в мазилната уредба се отчита отделно, тук арматурното табло също изглежда функционално и не робува на модни тенденции, но във вътрешността въпреки спортно оформените седалки човек се чувства като в добре запазения 190 D на съседа пенсионер. Това впечатление не се променя нито от превъзходната позиция на седене, нито от псевдоспортния вид на карираните тапицерии. Може би причината е в усещането за голям вътрешен простор, което ви пречи да възприемате 2.5-16 като спортен автомобил. Срещу доплащане моделът е бил предлаган дори с автоматична трансмисия. А зад големия му сериен кожен волан е възможно да ви споходят и асоциации с някогашните таксита от серията 190.
В замяна на това Мерцедес 190 Е 2.5-16 е най-комфортната и най-тихата от трите спортни машини. Той е най-подходящ за ролята на бърз, просторен автомобил за дълги пътешествия, а най-добрата в сравнение с другите аеродинамика го прави икономичен и при високи скорости. Благодарение на автоматичния самоблокиращ диференциал ASD проблеми със сцеплението не възникват дори върху мокра настилка при динамично шофиране.
Моделът на Мерцедес не излъчва агресия и превъзходство, въпреки че е най-редкият (5743 екз.) и най-скъпият (67 000 марки като нов) от младите лъвове. Тъй като при него липсват разширените калници, които другите носят гордо като белег за доминираща позиция, погледнат от известен ъгъл, особено ако е оцветен в синьочерно, той прилича на накичен със спортни украшения 190, минал най-малко през четири ръце. Само истинските познавачи на Мерцедес го разпознават с разбиране и респект.
БМВ М3Въпреки подчертано натрапващия се червен спортен екип BMW M3 не страда от комплекс за малоценност. Публиката винаги го е възприемала с уважение като автентична машина за каране и връх в гамата на „тройката". За разлика от него Delta Integrale, която е по-скоро незабележима въпреки яркочервения си цвят „росо Монца", бива смятана, макар и несправедливо, за нещо далеч по-скромно.
Кой от младите лъвове е в състояние да превземе с щурм сърцето на спортно настроения автомобилист? Капризната и прекрасно несъвършена Integrale печели гран при на емоциите. Нейната прецизна управляемост в завой и зверската тяга още при ниски обороти в комбинация със завладяващ глас са повече от достатъчна компенсация за слабостите в обзавеждането и изработката.
BMW МЗ е най-хармоничното цялостно творение. Подкупващият вид на двигателя, отличното поведение на пътя без проблеми със сцеплението, превключването на предавките, за каквото другите само мечтаят, и непоклатимото трайно качество помагат на модела да спечели първенството на разума. В това BMW човек от самото начало се чувства добре. Всичко си е на мястото и не мърда, а двигателят е толкова еластичен, че във всеки момент можете да избирате между две от петте предавки на идеално степенуваната спортна трансмисия.
Ако сте ентусиазиран поклонник на Мерцедес, най-добре е да държите 2.5-16 в гаража, тъй като е рядък и цената му ще става все по-висока. Като автомобил за дълги пътувания по-подходящ би бил 190 Е 2.6. А ако искате да лудувате по завоите на второстепенните шосета, най-добре е да си вземете по-популярния брат 2.3-16, от който все пак са произведени почти 40 000 екземпляра. В Германия можете да го намерите за 5000 евро, а повечето от предлаганите бройки все още са с оригиналния цвят - опушен сребрист металик. Някои го наричат с любов „колата на Айртон Сена"; дори само това го прави по-емоционален от хладния 2.5-16.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ

BMW МЗ, серия ЕЗО

Двигател
Модел S14, четирицилиндров редови, кован колянов вал с пет основни лагера, два горни разпределителни вала, задвижвани с Duplex-верига, четири клапана на цилиндър, директно задвижвани с чашковидни повдигачи, работен обем 2302 см3, диаметър на цилиндъра х ход на буталото 93,4 х 84,0 мм, мощност 195 к. с. при 6750 об./мин, макс. въртящ момент 226 Нм при 4600 об./мин, степен на сгъстяване 10,5:1, система за захранване Bosch Motronic с четири дроселови клапи, катализатор с ламбда сонда.
Силово предаване
Задвижване на задните колела, петстепенна спортна механична предавателна кутия с директна пета предавка, самоблокиращ (25%) диференциал.
Каросерия/ходова част
Самоносеща каросерия, отпред независимо окачване тип McPherson c напречни носачи, винтови пружини, стабилизатор,отзад с наклонени носачи, винтови пружини Minibloc, стабилизатор, газови амортисьори.
Кормилна уредба
ZF с назъбена рейка и сервоусилвател, дискови спирачки отпред и отзад, ABS, джанти 7J х 15, гуми 205/55 ZR 15.
Размери/тегло
Дължина 4360 мм, широчина 1675 мм, височина 1424 мм, междуосие 2562 мм, собствено тегло 1285 кг.
Вместимост на резервоара 70 литра, цена 57 900 марки.
Динамични характеристики и разход
Макс. скорост 237 км/ч, ускорение 0-100 км/ч за 7,8 сек, разход 13,7 л/100 км. Период на производство/тираж 1986 -1991,17 538 екземпляра
ИСТОРИЯ
BMW МЗ постоянно служи като база за спортни модели.
1982 През ноември е представено второто поколение на „тройката" със заводско наименование ЕЗО. Върховата версия на първо време е шестцилиндровото 323i, първоначално със 139, по-късно със 150 к. с.
1985 Дебют на заводския кабриолет 325i c 2,5-литров мотор и 171 к. с. 325i заменя 323i. BMW МЗ е показано като предсериен модел на изложението IAA във Франкфурт.
1986 През ноември започват продажбите на МЗ с 2,3-литров четирицилиндров мотор и първоначално с 200 к. с. (195 к. с. с катализатор).
1988 МЗ се предлага и като пълен кабриолет за 90 000 марки, през 1989 г. мощността е повишена на 215 к.с.
1990 BMW МЗ Sport Evolution c 2,5-литров мотор, 238 к. с. и грамаден регулируем заден спойлер.

Мерцедес 190 Е 2.5-16, W 201 25/2

Двигател
Модел М 102 2.5-16, четири-цилиндров редови, колянов вал с пет основни лагера, два горни разпределителни вала, задвижвани с Duplex-верига, четири клапана на цилиндър,директно задвижвани с чашковидни повдигани, работен обем 2498 см3, диаметър на цилиндъра х ход на буталото 95,5 х 87,2 мм, мощност 195 к. с. при 6750 об./мин, макс. въртящ момент 230 Нм при 5000 об./мин, степен на сгъстяване 9,7:1, система за впръскване Bosch KE-Jetronic, катализатор с ламбда сонда.
Силово предаване
Задвижване на задните колела, петстепенна спортна механична предавателна кутия с директна пета предавка или четиристепенна автоматична трансмисия с преобразовател на върт. момент, автом. самоблокиращ диференциал ASD.
Каросерия/ходова част
Самоносеща каросерия, отпред независимо окачване с опорни амортисьори, триъгълни напречни носачи, винтови пружини, стабилизатор, отзад независимо окачване с пространствено разположени рамене (по 5 от всяка страна), винтови пружини, стабилизатор, газови амортисьори, хидропневматично регулиране на нивото. Кормилна уредба със сачмено-винтов механизъм и сервоусилвател, дис¬кови спирачки отпред и отзад, ABS, джанти 7J х 15, гуми 205/55 VR 15.
Размери/тегло
Дължина 4430 мм, широчина 1706 мм, височина 1361 мм, междуосие 2665 мм, собствено тегло 1400 кг. Вместимост на резервоара 70 литра, цена 67 944 марки.
Динамични характеристики и разход Макс. скорост 232 км/ч, ускорение 0-100 км/ч за 8,1 сек, разход 12,9 л/100 км. Период на производство/тираж 1988 - 1993, 5743 екземпляра.
ИСТОРИЯ
Върховата 16-клапанна версия от серията W 201 е 190 Е 2.5-16 Evolution II от 1990 г.
1982 Дебют на Мерцедес-Benz 190 Е, първия динамичен компактен модел на Daimler-Benz със 122 к.с.
1983 През септември е представен спортният седан 190 Е 2.3-16, четириклапанната цилиндрова глава на мотора М 102 е разработена съвместно с Cosworth.
1984 Откриване на новата писта „Нюрбургринг" със състезание между пилоти от Формула 1 с автомобили Мерцедес 190 Е 2.3-16, спечелено от младия Айртон Сена.
1988 През февруари се появява 2.5-16 Evolution като базов модел (2,5 л, 195 к. с, 500 екз.) за Група А, през септември дебютира серийният вариант 2.5-16. 1990 190 Е 2.5-16 Evolution II с 235 к. с.

Lancia Delta HF Integrale 16V

Двигател
Четирицилиндров редови мотор с принудително пълнене, колянов вал с пет основни лагера, два балансиращи вала (задвижвани с назъбен ремък), два горни разпределителни вала, задвижвани с назъбен ремък, четири клапана на цилиндър, задействани с чашковидни повдигани, работен обем 1995 см3, диаметър на цилиндъра х ход на буталото 84 х 90 мм, мощност 200 к. с. при 5500 об./ мин, макс. въртящ момент 298 Нм при 3000 об./мин, турбокомпресор Garrett ТЗ с водно охлаждане и макс. налягане 1,2 бара, електронна система за впръскване Weber, степен на сгъстяване 8:1.
Силово предаване
Постоянно двойно предаване с централен епицикличен (планетарен) диференциал с вискоблокировка Ferguson, заден torsen диференциал. Разпределение на въртящия момент между предния и задния мост 47 :53 %.
Каросерия/ходова част
Самоносеща каросерия, отпред независимо окачване тип McPherson c долни люлеещи се рамена, стабилизатор, газови амортисьори; отзад тип McPherson c долни напречни носачи, реактивни щанги. Кормилна уредба с назъбена рейка и сервоусилвател, дискови спирачки отпред и отзад, джанти 7J х 15, гуми 205/55 R 15 V.
Размери/тегло
Дължина 3898 мм, широчина 1686 мм, височина 1365 мм, междуосие 2479 мм, собствено тегло 1250 кг. Вместимост на резервоара 57 литра, цена 47 200 марки.
Динамични характеристики и разход Макс. скорост 226 км/ч, ускорение 0 -100 км/ч за 6,7 сек, разход 16,1 л/100 км. Период на производство/тираж 1989 - 1991,12 860 екземпляра.
ИСТОРИЯ
От Integrale са произведени не по-малко от 12 специални лимитирани серии.