Седаните с дизелов двигател и мощност около 140 конски сили са особено популярни представители на средния клас. По върховете на този населен пазарен сегмент се конкурират модели като Мерцедес Скласа 200 CDI и Ford Mondeo 2.0 TDCi. Двата автомобила с право заслужиха нашето съсредоточено внимание.Наличният бюджет до известна степен предопределя съдбата на много начинания - в политиката, бизнеса и, не на последно място, в семейството. Като повечето останали простосмъртни обикновено ние разполагаме с ограничени финансови възможности, които трябва да бъдат разумно разпределени според собствените ни приоритети. В държавната политика например си съперничат увеличаването на учителските заплати и разноските по изграждането на магистрала „Тракия", а в едно съвременно домакинство изплащането на жилище често се конкурира със закупуване на нов автомобил. Всеизвестно е също, че парите никога не стигат за всичко.Ford Mondeo
За щастие в плановете на немалко европейски домакинства и проспериращи фирми се откроява името на нашия главен герой - класическия седан, задвижван от дизелов агрегат. Многофункционалността на автомобила е определяща - с него можете да се отбиете при роднини в провинцията, но и да отидете на бизнес преговори, без да се тревожите как ще изглеждате в очите на вашите партньори. Освен това поради повече от приличния си въртящ момент „универсалният войник" демонстрира впечатляващ запас от тяга дори във всеки момент от ежедневието. Друга високо котирана характеристика на модерните дизели е тяхната пестеливост - едно изключително качество от гледна точка на предвидения бюджет за експлоатационни разходи.
В случай че изберете новия Ford Mondeo пред С-класата на Мерцедес, можете да си гарантирате солиден бюджетен излишък - тестваната от нас версия 2.0 TDCi Ghia X с мощност от 140 к. с. и извънредно богато обзавеждане струва 52 800 лева, а за активното окачване с електронно управление на амортисьорите Interactive Vehicle Dynamic Control (IVDC) се доплащат 3000 лева.
В същото време цената на Мерцедес C 200 CDI Avantgarde (с нов двигател с работен обем от 2200 куб. см и 136 к. с.) достига внушителните 60 480 лева, макар в нея да не са включени голяма част от „екстрите", с които Mondeo разполага серийно. А както и сами можете да се досетите, при Мерцедес и допълнителното оборудване не излиза особено евтино...
Серийната екипировка на Mondeo е направо разточителна - тапицерии от естествена кожа, сгъващи се облегалки на задните седалки, сензор за дъжд, темпомат, отопление на предните седалки... всички тези удобства му осигуряват преднина от около 10 000 лева. И то при положение, че само той предлага (срещу доплащане) отопление на задната седалка и темпомат със система за автоматично поддържане на дистанцията. В този раздел обаче С-класата почти успява да догони своя съперник благодарение на безкомпромисното си оборудване за безопасност.
Mercedes C класа 200 CDIНо Ford Mondeo изпъква не само с богатото си оборудване, но и със самите си размери. Неговите 4,84 метра надхвърлят дължината на С-класа с цели 26 сантиметра и почти застигат Е-класата - по-горният модел в щутгартската йерархия. Именно на това обстоятелство се дължи по-доброто субективно усещане за простор в задната част на модела на Ford, където и обективните измервания отчитат стойности, типични за автомобилите от по-висок клас. За превъзходния комфорт на Mondeo се грижат и ергономичните седалки с удобна тапицерия. На този фон С-класата прави негативно впечатление с недостатъчно широко отварящите се задни врати, които затрудняват достъпа към вътрешността на купето.
Просторният Mondeo предлага товарно пространство от 550 литра, но отворът на багажника му е относително малък също като този на С-класата, чиито 475 литра са повече от задоволително за този клас постижение. За съжаление същото не може да се каже за допустимия полезен товар от 435 килограма - товароподемността на Mondeo е с цели 94 килограма по-висока.
За сериозни разлики в динамичните показатели на двамата противници не може да се говори. Собственото тегло и мощността на автомобилите са на сходни равнища, затова и постиженията им в класическия спринт от 0 до 100 км/ч се доближават на малко под 11 секунди. Mondeo излиза с едни гърди напред единствено при измерването на еластичността при ускорение от 80 до 120 км/ч на шеста предавка. Причина за това несъмнено е преднината му от 50 Нм по отношение на въртящия момент, която позволява по-добро доускоряване при високи скорости въпреки „по-дългите" предавателни числа на трансмисията. В същото време под 1500 оборота четирицилиндровият двигател на Ford демонстрира подчертана слабост, която налага преминаване на по-ниска предавка след внимателно навлизане в тясна уличка например. Забавената реакция при превключване на по-висока предавка, от друга страна, говори за несъвършенства във фините настройки на турбокомпресора. CDI-агрегатът на Мерцедес се отличава с по-хармонично разгръщане на динамичните характеристики - той тегли уверено при ниски обороти и не се противи дори на подчертано динамичен стил на шофиране.
Характерът на 2,2-литровия двигател на С-класата донякъде се размина с нашите очаквания в акустично отношение, тъй като присъствието му под предния капак никога не остава на заден план. Конструкторите на Ford са се справили по-добре с обуздаването на вокалните изяви на своя мотор, но, изглежда, са неглижирали мерките за намаляване на аеродинамичните шумове при движение.
В крайна сметка обаче това не променя факта, че при дълги пътувания пътниците в Mondeo се чувстват по-удобно заради по-добрия баланс и комфорт на окачването. Подчертано стегнатата настройка на ходовата част при нивото на изпълнение Avantgarde на С-класата води до неадекватни реакции при преминаване през малки неравности, а увеличаването на скоростта не довежда до съществено подобряване на положението - при движение по магистрала пътниците ясно усещат наличието на фуги в настилката, водещи понякога и до неприятно потропване.
Двата седана се справят без проблеми с вълнообразните неравности по пътя. Нормалният режим на работа на електронно контролираните амортисьори на Ford е оптимален като баланс - режимите Sport и Komfort са нещо, с което можете да си поиграете, но не и да изпитате удовлетворение за по-дълъг период от време. По отношение на динамиката поведението на новия Mondeo почти не отстъпва на по-компактния Мерцедес, който печели минимално предимство единствено благодарение на директните реакции на кормилната си уредба. Приятно сме изненадани от изключително неутралното, почти грациозно държание на пътя и на двата автомобила, отразяващо нагледно резултатите от усилията на развойните инженери в областта на активната сигурност през последните години.
С-класата се представя блестящо в дисциплината спиране - със студени спирачки от скорост 100 км/ч моделът на Мерцедес заковава след 36 метра, докато Mondeo се нуждае от три метра повече. При спиране върху настилка с различно сцепление (/t-split) представителят на Ford изостава още по-драстично, продължавайки движението си в продължение на цели 18 метра.
Въпреки тези сериозни пропуски, които струват на Mondeo доста точки, моделът на Мерцедес не успява да измъкне крайната победа от лапите на своя по-просторен, по-добре оборудван и по-комфортен съперник. Да не говорим за разликата в цената, с която може да се финансира една разточителна семейна ваканция...
1.FORD
Mondeo пенели с просторния си интериор, чудесния комфортна возене и разточителното си серийно оборудване -всичко това на забележително разумна цена.
2. МЕРЦЕДЕС
Отвътре С-класата е чувствително по-тясна в сравнение с Mondeo. Моделът на Мерцедес се представя впечатляващо във всички дисциплини и демонстрира отлична динамика и пътното поведение, но цената му е наистина висока.