Автобилд 07.2005

Сравнителен тест между Mercedes C 350, Audi A4 3.2 FSi quattro и BMW 330E

Новите шестцилиндрови седани от елитните германски марки достигат равнището на спортните автомобили благодарение на мощните си двигатели.

Трябва да е било през 1973 г... Най-добрият приятел на баща ми (майстор-паркетчия) си купи Mercedes 280 Е - бежова на цвят лимузина, която външно не се различаваше по нищо от четиригодишния Mercedes 200 на татко освен по удължените до арките на калниците задни брони и по двойния ауспух.
Но разлика определено имаше. И то каква! Когато за първи път ми разрешиха да се повозя в „двеста и осемдесетката, представата ми за света на автомобилите се промени завинаги. 185 вместо 90 к. с. - това бе равносилно на откровение свише. Бях на десет години и вече си мечтаех като порасна да стана майстор-паркетчия...
Дори днес, 32 години по-късно, комбинацията „голям шестцилиндров мотор в малък седан" не е загубила очарованието си. В момента това съчетание се нарича С 350 и както преди е в състояние да шокира някои самодоволни собственици на Porsche. За разлика от стария „200/8" обаче, сегашният Benz е принуден да се бори с конкуренти от родната си Германия. Audi и BMW вече също предлагат големи шестцилиндрови мотори за малките си седани от средния клас.

Мерцедес C 350Външно и трите модела се вписват в образа на героя с мускулеста фигура в изискан костюм - дискретен, но красив. Мощта остава елегантно скрита под предните капаци и само гърлата на ауспуховите тръби свидетелстват за истинския потенциал на елитните модели. Най-младият от тримата културисти под прикритие е BMW 330i. Името ме кара неволно да се настроя на спортна вълна, но в случая робуването на предразсъдъци крие известни опасности... Още при първия поглед към новия модел изниква въпросът дали стилистиката на „тройката" е по-динамична от тази на Audi A4 и Mercedes C, а повечето аргументи в случая са в подкрепа на отрицателния отговор. Лично според мен новата „тройка" е с по-слабо изразен характер от предишната, а дизайнът й не е толкова смел, колкото при „петицата" и „седмицата". Отпред автомобилът може да бъде идентифициран ясно като BMW, но шефовете на компанията доста са подрязали крилете на вдъхновението на главния дизайнер при оформлението на страничната линия и задната част. Отзад „тройката" ми изглежда прекалено тривиална и създава диаметрално противоположно впечатление от „седмицата".
Нарасналите размери на каросерията обаче подобряват усещането за вътрешен простор, увеличават мястото за пътниците и позволяват по-комфортни седалки. Клиентите на марката обаче с право очакват най-важното предимство на BMW да бъде изживяването при шофиране, а жестоката истина е, че прехваленият редови шестцилиндров мотор в новия 330i е по-скоро разочароващ... Вярно е, че неговите 258 к. с. са достатъчни за постигане на сравними с измерените при конкурентите динамични характеристики, но от субективна гледна точка моторът изглежда някак претоварен и муден.
Причината е в дефицита на въртящ момент, който възлиза съответно на 30 и 50 нютонметра в сравнение с А4 3.2 и С 350. Ако искате да ускорите наравно с Audi и Mercedes, трябва задължително да изстискате докрай всяка от сравнително по-късите предавки на BMW и да превключвате често. Едва от 4500 об./мин нагоре благодарение на системата Valvetronic [безстепенно променливо управление на степента на отваряне на всмукателните клапани, подобряващо пълненето на горивните камери] „тройката" дръпва толкова мощно, че изравнява спринтовите си характеристики с тези на конкурентите си. Предимствата на активното управление (предлага се срещу допълнително заплащане) са по-скоро въпрос на вкус - лекият волан със сигурност е нещо много добро за маневри на паркинга, но кой би оценявал най-мощната „тройка" (след МЗ) на базата на това, колко лесно се паркира? Във всеки случай не и аз!
Спокойно можете да си спестите доплащането за активно управление, още повече че то не променя с нищо нервността при движение в права посока. Вече бяхме установили нуждата от постоянни корекции с помощта на волана на лошите маниери на кормилната уредба при 320d, a сега впечатлението ни се затвърди при 33Oi. За сметка на това кормилната уредба отговаря без проблеми на високите очаквания при резки маневри за смяна на посоката на движение.
На затворен полигон и с изключена DSC (така се нарича електронната система за стабилност в BMW) „тройката" се превръща в подчертано спортен автомобил, който чертае траекторията си на движение прецизно и без следа от трепване при подаване или отнемане на газта. Владеещите изкуството за „каране с вратите напред" могат да провокират задвижващия заден мост и към добре контролируемо странично поднасяне в завой.Мерцедес C 350
Късият ход на окачването намалява клатенето, но се заплаща със значителна част от комфорта. Резултатът от съчетанието на стегнатата ходова част с Runflat гуми [дават възможност за аварийно придвижване след загуба на налягане и елиминират нуждата от резервно колело] е твърдо возене, което е особено дразнещо при движение по лоши пътища, тъй като неравностите с остри ръбове (капаците на канализационните шахти например) се предават почти неомекотени във вътрешността на купето. За сметка на това окачването се справя задоволително е вълнообразните неравност по настилката.

Двойното предаване не дава предимства на Audi при по-динамичен стил на шофиране

А4 също не вози меко, но неговото окачване изолира каросерията от пътното платно малко по-добре от окачването на BMW.
Поначало беше ясно, че с 256-те коня на своя V6 Audi А4 също ще иска да демонстрира върхова атлетична форма, а освен това ще се опита да спечели допълнителни точки с двойното си предаване. Това му се отдава само частично. Върху сух път системата за двойно предаване quattro c torsen диференциал [чисто механична система, която регистрира приплъзването на колелата и разпределя въртящия момент между предния и задния мост] не носи особени предимства. Дори напротив - при по-спортен стил на шофиране предницата на А4 натежава, проявява силна тенденция към занасяне (недозавиване) в остри завои, а автомобилът изглежда по-труден за овладяване от представителите на BMW и Mercedes. Подаването и отнемането на газ в завой също внасят сериозно безпокойство в поведението, а задната част определено показва стремеж към поднасяне. И на мокър път Audi quattro не предлага по-добро поведение от двата модела със задно предаване. От друга страна, Audi прави силно впечатление със своята „идиотоустойчива" стабилност в режим на ускорение в завой и прави почти излишни електронните системи за контрол дори при много непохватен водач зад волана.

Най-убедителната демонстрация на фирмения девиз „превъзходство чрез техника" може да се види в интериора на А4. Независимо дали става дума за седалките, за арматурното табло или за прецизното щракане на превключвателите, никой друг производител в момента не може да се мери с Audi в създаването на усещане за високо качество - както визуално, така и на пипане. Този резултат е безкрайно забележителен и свидетелства за невероятния прогрес на инголщатската марка през последните три десетилетия... По времето на Mercedes 200/8 марката Audi беше запазена територия на скучните възрастни чичковци, докато според днешните представи пенсионерският периметьр е запазен по-скоро за моделите на Mercedes...

Мерцедес C 350Но както вече казахме, предразсъдъците са нещо опасно! Поредното доказателство е Mercedes С 350, който ни изненадва с необикновена динамика в поведението на пътя. V-образният „шестак" реагира толкова настървено на движението на десния крак на водача, че би впечатлил дори почитателите на V8. В акустично отношение моторът с 272 к. с. се държи по-скоро сдържано. От тази гледна точка възнамеряващите да си купят С 55 AMG трябва непременно да опитат преди това С 350. Максималната скорост е 250 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км се извършва за 6,5 сек - обективно погледнато никой няма нужда от повече, а внушителната сума за осемцилиндровия мотор спокойно може да се спести... По отношение на цената С 350 е позициониран традиционно значително по-високо от BMW и Audi, но ускорява и изпреварва още по-уверено от тях.
Освен това моделът на Mercedes може да се похвали с по-висок комфорт на возене и почти пълно омекотяване на неравностите по настилката. Шестцилиндровата С-класа се държи на пътя дружелюбно, без коварни номера, а за мен бе страхотна изненада фактът, че С 350 бе с цяла секунда по-бърз от моделите на BMW и Audi на кръглата писта. Това постижение заслужава похвала и е доста силен удар по самочувствието на баварските рицари на удоволствието от шофирането... Критични забележки заслужават само възникващите от време на време сътресения в кормилната уредба на С-класата, както и усещането, че спирачният педал потъва неприятно меко при намаляване на скоростта в завой. Като цяло Mercedes C 350 се представя достойно в сферата на комфорта и изненадващо добре по отношение на динамичните качества. И още един съвет към бъдещия собственик - по-добре поръчайте автомобила без надписа „С 350" - колкото по-скромна външността, толкова по-голяма е изненадата! Ненапразно навремето майсторът-паркетчия беше поставил на своя 280 табелка от 220 D...

В редакцията се получиха много писма, в които читателите настояват автомобилите да се оценяват и класират независимо от тяхната цена и прогнозното овехтяване, за да се очертае ясно победителят в състезанието по технически и потребителски качества. Подобни мнения имат своите основания, тъй като купувачите често са готови доброволно да платят надбавката за предпочитаната марка, а нейният имидж не може да се изрази в точки. Затова преминаваме към нова схема за оценки на тестовете, при която съответният редактор откровено ще посочва и хвали своя фаворит - субективно и без уговорки. Дори да прекали малко, обективните данни от измерванията няма да му позволят да изгуби почва под краката/колелата си... В края на теста ще бъде определян най-добрият според измерените характеристики и както преди - победителят според съотношението цена-качества.Така в теста отново ще има три раздела - личният поглед на редактора, резултатите от теста на базата на всички измерени данни и диференцираната оценка по точки. При това положение може да има повече от един победител. В този тест например най-добрият автомобил е Mercedes, a най-сполучливата покупка е Audi.Мерцедес C 350

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

 

 

Техн. характеристики     

 

 

                                               Audi                          BMW                     Mercedes

 

Двигател (вид/цил./разп.)

V-обр./б/отпр. надл.

ред./6/отпр. надл.

V-обр./б/отпр. надл.

Клапани/разпр. валове

4 на цилиндър/4

4 на цилиндьр/2

4 на цилиндър/4

Задв. на разпр. вал

верига

верига

верига

Работен обем

3123 см3

2996 см 3

3498 см 3

кВт (к. с.) при об./мин

188(256)/6500

190 (258)/6600

200 (272)/6000

Нм при об./мин

330/3250

300/2500

350/2400

Максимална скорост

250 км/ч

250 км/ч

250 км/ч

Предавателна кутия

6-степенна

6-степенна

6-степенна

Задвижване

двойно

задно

задно

Спирачки (предни/задни)

дискови/дискови

дискови/дискови

дискови/дискови

Гуми на тествания автомобил

215/55 R 16Y

225/45 R 17 W

225/45-245/40 R17 W

Емисии СО,

254 г/км

210 г/км

227 г/км

Разход на гориво*

15,7 л/7,5 л/10,6 л

12,7 л/6,4 л/8,7 л

13,7 л/7,0 л/9,5 л

Обем на резервоара/гориво

63 л/А 95Н

60 л/А 98Н

62 л/А 95Н

Шум при преминаване

71 дБ (А)

73дБ(А)

75 дБ (А)

Прикачен товар със/без спирачки

1800 кг/750 кг

1700 кг/750 кг

1800 кг/750 кг

* Градско/извънградско/средно на 100 км

 

Разходи/гаранции

                                                     Audi            BMW                     Mercedes

Норма за вредни емисии

Euro 4

Euro 4

Euro 4

Интервал на серв. обсл.

според индикация

според индикация

според индикация

Пълна/ограничена гаранция

пълна

ограничена

ограничена

Техника/гаранц.пробег

2 години/без огр.

2 години/без огр.

2 години/без огр.

Гаранция ср. ръждясване

12 години

12 години

30 години

Гаранция за мобилност

неограничена

неограничена

30 години