Mercedes c class W204След „Ние сме един народ" и „Ние сме папата" сега германците твърдят „Ние сме Opel". Поне така се чувстват. Но защо пък Opel срещу Mercedes? Веднага се натрапва въпросът - а всъщност защо не? Това - от историческа гледна точка - вече се е случвало. Наистина, преди доста години. Но нека кажем само една дума - Diplomat. Или Commodore. Или Senator. Когато навремето Opel примамваше заможните клиенти с тези чудесни модели, господата от Унтертюркхайм се въртяха неспокоино в креватите си. Така че Insignia вместо Е-класа - защо пък не?
Този автомобил е сред най-добре изглеждащите модели в средния клас. Той се отличава с качеството на истински премиум-продукт. Не му липсват нито оборудване, нито модерна техника техника. И тъй като все пак това е Opel, цената е значително по-ниска - в днешно време това не може да е порок. За 45 864 лв. ще получите Insignia c четири врати и ниво на оборудване Edition. С 1,6-литров турбобензинов двигател с внушителната мощност от 180 к.с. Еквивалентният модел на Mercedes е С200 Kompressor (1,8 литра, 184 к.с), който струва минимум 62 618 лв., а в тестваното ниво на оборудване Avantgarde - даже 66 655 лв. И то без изобщо да може да се доближи до Opel по богатство на серийното оборудване.
Opel InsigniaА къде е било спестявано при Opel? Отговорът, поне що се отнася до видимото качество на изработката, е - никъде. Ние буквално „лазихме" из двата автомобила, огледахме ги най-внимателно и като цяло може да признаем, че по отношение на качеството на изработката тестовата Insignia не печели по-малко точки от Mercedes. Същото може да се каже и за практичните достойнства на каросерията - нашите измервания показаха, че Opel е даже една идея по-просторен от Mercedes, само че субективното усещане при Opel е, че отзад колата е по-тясна. Това се дължи на подобната на купе форма на каросерията, която леко затруднява качването и слизането в сравнение с по-високия покрив на Mercedes. Както е известно - красотата изисква жертви.
Иначе усещането за уют в Insignia не е много по-ниско от това в Mercedes С класа. А това означава много. Така нареченото „първично пружиниране", тоест възможността на окачването да „поглъща" ударите при преминаване на големи неравности, наистина не може да достигне високото ниво на Mercedes. Даже и когато то, както при тестовия автомобил, е FlexRide с адаптивни амортисьори (1956 лв.). Но въпреки това Opel вози много комфортно. Същото може да се каже и за седалките - те не са чак толкова удобни като „мебелите" на Mercedes, но са достатъчно комфортни даже и за много дълги пътувания.
Opel разполага смощност, но двигателят не работи особено изискано
Фактът, че пасажерите на Insignia все пак не пристигат до целта си толкова свежи както тези на С-класата, се дължи на други причини. Акустични. Защото, когато стрелката на оборотомера подмине отметката 4000, Opel се превръща в дрънчаща кутия. Той кънти глухо, така че тутакси ви се приисква да превключите на по-горна предавка, или пък - ако вече сте на шеста - да прекратите по-нататъшното
ускорение. С други думи -спокойният ход не е сред силните страни на четири-цилиндровия двигател - и това не е чудно, защото той не е оборудван с балансиращи валове, какъвто е случаят при агрегата на Mercedes.
И въобще - турбодвигателят на Opel се представя по-добре на хартия, отколкото в реалния живот. При средни оборотни режими той реагира мудно, а и обича да си „попийва". Разходът на гориво по нашата тестова отсечка беше 9,7 л/100 км, докато Mercedes се задоволяваше с 9,0 л/100 км. Като цяло С 200 доказа, поне по отношение на задвижването, че по-високата му цена е напълно оправдана. Неговият четирицилиндров двигател, който при работа на празен ход практически не се чува, даже и при високи обороти и пълно натоварване мърмори ненатрапчиво, а разгръщането на мощността е равномерно, независимо от оборотите. Не е асфалтова бегачка, но като цяло е много приятен агрегат.

Що се отнася до динамиката на пътя, Insignia се представя с особено добро оборудване. FlexRide е такава система на окачването, която при натискане на бутон променя настройките не само на амортисьорите, но и „стяга" кормилното управление. Освен това тестовият автомобил бе с 18-цолови джанти (1271 лева). Всичко това превръща Opel в автомобил, който с удоволствие се впуска в завоите, като недозавиването се проявява доста късно. Това, което все пак намалява удоволствието, е на първо място нечувствителното кормилно управление, което почти не информира водача за това, какво се случва с предните колела. В това отношение Mercedes също се представя по-добре. Прецизността на кормилното му управление е безупречна. Като автомобил със задно задвижване липсват каквито и да било намеси на задвижването в предните колела и даже при много агресивен стил на шофиране по завои поведението му е много балансирано.
Всичко това може и да оправдава по-високата цена, но не задължително. И когато в оценката на качествата се вземе предвид и цената, Insignia се доближава дяволски близо до звездата.

ФАКТОР УДОВОЛСТВИЕ Тук става дума за вкус - оценките и точките не се влияят
Засега ни е ясно едно - Insignia се представя добре. Минувачите по улицата се интересуват от автомобила, на мнозина той им харесва, колата изглежда добре не само сред представителите на средния клас. На този фон С-класата прави впечатление на по-консервативна, което е типично за визията на тази марка. Сигурно е - Insignia е като балсам за имиджа на Opel. На нито един Opel няма да му е лесно срещу безспорния престиж на марката със звездата, но този автомобил ще изглежда добре пред дома ви. Що се отнася до удоволствието при шофиране, по тестваната тук версия все още има какво да се подобрява. Причините се коренят предимно в двигателя - със своето дрънчене той нарушава спокойствието в иначе много уютната Insignia. По отношение на темперамента представянето на двигателя също не е на висота. Затова и с по-голямо задоволство ще се разположите в Mercedes. Това се отнася и за удоволствието от шофирането със спортни амбиции. В това отношение С-класата е убедителна с удивителния си финес, докато Insignia все още не е успяла да се пребори с класическото за Opel „тестено" кормилно управление.

КЛАСИРАНЕ
Mercedes C200 Kompressor - 338 точки
Не е евтин, но, както винаги, е добър - с това бензиновият С 200 Kompressor не се отличава от останалите модели на С-класата. Балансиран комфорт, приятна управляемост, задоволителна мощност и достатъчно предлагане на място.
Opel Insignia 1.6 Turbo – 334 точки
Един достоен противник на С 200. Елеган¬тен и висококачествен както нито един Opel досега. Обаче - „недодяланият" двигател проваля амбициозната Insignia. Иначе -достатъчно място, богато оборудване - един атрактивен автомобил на атрактивна цена.
ИЗВОД
При Mercedes почти всичко е пер¬фектно - задачата на Opel никак не е лека, това е безспорно. И въпреки това - на финала преднината на С-класата е съвсем минимална, и то дори и при положение, че цената не се взима под внимание. Или казано по друг начин - ако качествата на двигателя на Insignia бяха високи както всичко друго при този Opel, то тогава С-класата щеше да има истин¬ски проблем при този тест. Но това, което днес го няма, утре може да е факт...

Mercedes C200 Kompressor W204, Opel Insignia 1.6 Turbo - източник: автобилд 2009