Mercedes C klasse W202ПАЗАРЪТ В БЪЛГАРИЯ - Mercedes C180 W202 - 2002 година

Mercedes C 180 Classic - Нека С-илата бъде с Вас. Щутгарската лимузина е по-спортна и по-рационална от предшественика си
Известното джедайско пожелание гласи: „Нека силата бъде с Вас". Ако слезем на Земята и трябва да трансформираме това мъдро послание, като го пречупим през призмата на жизнено необходимите ни автомобили, ще достигнем до извода, че една от най-големите сили се нарича Mercedes. И ако искате тя да е с Вас, мозкете да изберете алтернативата на Щутгартския завод, наречена C klasse.
За тема на този материал сме избрали модификацията С180 Classic. Версията е с най-малкия двигател и въпреки тоба новата щутгартска лимузина е по-спортна, по-динамична и по-рационална от предшествениците си.
В начато на 50те години на XX век компанията Mercedes се отказва от производство на малки автомобили. Това продълзкава до 80те, когато се ражда моделът 190, наречен впоследствие Baby-Benz. Негов наследник е първата С-класа (W202), а следващия приемник е новият Mercedes C класа (W203). Днес обаче бебето е значително пораснало и съвсем не е най-малкото в щутгартското семейство. Може спокойно да се каже, че С класата е в „златната среда". Под нея са моделите Smart и Mercedes  А класа, a над нея в сегментното подреждане са Е и S - класите. Преките конкуренти на лимузината с модификация С също са „германци". Но ако застанат до нея алтернативите VW Passat, Audi A4 и BMW 3 ще стане ясно, че „трилъчевата звезда" ги превъзхожда в доста отношения. И за да не бъдем голословни ще Ви запознаем по-отблизо с най-съществените характеристики на новата С-класа.
Дизайн
Първото, което се вижда погледнете ли С класата е явната прилика с флагмана от Щутгарт S. И въпреки това сходство моделът с индекс С има ярко изразени индивидуални черти особено в предната си част. Плавното преливане на двата фара един в друг е съчетано с ниската линия на капака, като по този начин явно се вижда перфектната аеродинамика на купето. Новите стилни елементи, присъщи на моделите с марка Mercedes присъстват и тук. Освен някои от характерните черти на S-класата се виждат и елементи от моделите CL и SLK. Всички те, събрани на едно място, придават на новата Mercedes С класа забележителен външен вид. Основната новост обаче си остават т. нар. сдвоени фарове, които правят съвършено нов стил на лимузината. Интересен е и фактът, че коефициентът на въздушно съпротивление (Сх) е 0.26 и силата действаща на предната и задната ос е намалена на 57 %. Не е тайна, че превъзходната аеродинамика е в основата на отличните параметри: устойчивост, управляемост и не на последно място - динамика на автомобила.
Интериор
Седнете ли зад волана на Mercedes С класа, ще се видите в чудо от многобройните опции, които Ви се предлагат. Единственото познато нещо от предишните модели е непреходната трилъчева звезда в центъра на кормилото. Централната конзола и целия преден панел на арматурното табло са изменени до неузнаваемост, като всичко това е в полза на ергономичността. Екстрите ще изненадат и най-песимистично настроените. Например, ако пожелаете да слезете от автомобила, кормилото услужливо се повдига нагоре, за да видите нивото на масло в двигателя не е нузкно да отваряте капака, а просто изисквате информацията от борд-компютъра. Климатроникът, монтиран в С класа е способен да анализира влажността на въздуха да определи наличието на замърсен въздух в салона и след това да създаде идеалните условия за пътуване на водача и пасажерите. Ако въздухът отвън е силно замърсен, климатроникът автоматично ще превключи на режим рециркулация и Вашето здраве ще бъде запазено. Управлението на аудио-системата и вградения телефон с гласови команди не е фантазия, а реалност за водача на Mercedes C-klasse. Седалките са удобни, а пространството в салона е предостатъчно. Багажният отсек е увеличен (в сравнение с първата С-класа) с 55 литра и предлага доста място за багаж.

Двигател и окачване
Известно е, че в добрия автомобил главна роля играе моторът. При Mercedes C-klasse изборът на агрегат е впечатляващ. Предлагат се общо седем двигателя -четири бензинови и три дизелови. Ние сме избрали най-малкия, определящ и моделния номер на автомобила - С 180. Този агрегат е двулитров, с мощност 129 к.с. и ускорява колата до 100 кмилометра за 11 секунди. Запалителните свещи се сменят на 100 000 километра, моторът е изключително безшумен, а стартовите характеристики в студено време са безпогрешни. Двигателят предлага отлична динамика и усещане за мощ.
Още един от важните елементи за автомобила е окачването. Известно е, че при Mercedes то е отработено на 100 %. При Mercedes С класа предното окачване е обновено, а независимото задно е същото, както при предшественика. Трябва да сте сигурни, че возията е несравнима. „Силните" коли обаче се нуждаят и от нещо повече от добър външен вид, комфорт и динамика.
Безопасност
Новата звезда на Mercedes е снабдена с най-съвременните системи за активна и пасивна безопасност. Хубавото е, че почти всички от тях са включени в базовото оборудване.
Като цяло цената е по-висока от тази на конкурентите, но мозкете ли да си го позволите, нашият съвет е: Действайте и нека С-илата бъде с Вас, а ако това не ви устройва, си вземете С класа на старо.

ПЛЮСОВЕ:
1. Перфектна аеродинамика
2. Базовото оборудване множество екстри
3. Коефициентът на въздушно съпротивление е един от най-добрите за автомобил от този клас.
4. Багажният обем вече е увеличен и е достатъчен и за най-взискателните клиенти.
5. Климатроникът е много по-добър от този при алтернативите.
6. Новата звезда на Mercedes е снабдена с най-съвременните системи за пасивна и активна безопасност.
7. Возията на новата С-класа е просто превъзходна
МИНУСИ:
Като цяло цената на новия Mercedes C 180 Classic е по-висока от тази на конкурентите.

Базово оборудване:
ABS, ESP - електронна система за стабилност, включваща ASR - система срещу буксуване, BAS - спирачен асистент, сервизен асистент, 6-степенна механична скоростна кутия с темпомат, фронтални въздушни възглавници за шофьора и седящия до шофьора, въздушни възглавници в предните врати, въздушни възглавници за страничните стъкла, електронен имобилайзер, дистанционно централно заключване, ел. регулиране на ел. отопляемите външни огледала с вградени мигачи, противопрахов филтър за купето, термометър за външната температура, отопление на дюзите за миещата течност за чистачките, 4 бр. електрически стъкла, ел. регулируеми предни седалки, механично регулируема ос на волана, мултифункционален волан с управление на мултифункционалния дисплей на борд-компютъра, сервоуправление, оборотомер, фарове за мъгла, тонирани стъкла, радиоподготовка: кабели + места за 7 тонколони + антена -вградена в задното стъкло, сигнален триъгълник, TIREFIT - система за поправяне на спукани гуми на път