Министерство на Отбраната получи нов тип товарни автомобили: Мерцедес-Бенц Цетрос 1833 А, 18 т. общо допустимо тегло и висока проходимост в изпълнение 4х4.

Автомобилите са с бордова надстойка с брезент, специално оборудвана както за превоз на хора, така и за общи товарни превози. Специалното за всички нови военни автомобили лаково покритие е в характерния зелен матов цвят.

Доставката е съгласно сключения между Министрество на Отбраната и Даймлер АГ рамков договор за доставки на автомобили за нуждите на Българската Армия и бе извършена със съдействието на Балкан Стар Аутомотив ЕООД, в качеството му на оторизиран генерален представител за Мерцедес-Бенц в България.

Българската армия е първата след Бундесвера, която получава Цетрос от серийното му производство. Новият модел бе представен официално за пръв път на Международното изложение за товарни автомобили в Хановер 2008.

Пълноприводният товарен автомобил с двигател, разположен пред кабината, се предлага в две изпълнения: триосен Цетрос 2733А 6х6 и двуосен Цетрос 1833А 4х4. Високопроходимият модел заема уникално място в продуктовата гама на Мерцедес-Бенц, допълвайки серийните Актрос, Аксор, Атего и Унимог.

Стандартизираната кабина има три единични седалки, както и немалко място за багаж зад тях. Сред предимствата на избраната концепция за кабината са равния под и свободата на придвижване. Немаловажно предимство е и позицията на водача между осите, както и намаленото ниво на шум.

Подът на кабината е разположен по-ниско, което намалява общата височина на кабината и прави възможно товаренето на автомобила във вагон или в самолет. В кабината са предвидени и стойки за автоматите на бойците. В средата на покрива има кръгъл люк, през който пасажерът на седалката до водача може да се покаже навън, стъпвайки на сгънатата облегалка на седалката си.

В основата на концепцията на новия автомобил е използването на отлично доказали се, серийни компоненти от пълноприводните изпълнения на моделите Аксор/Актрос, модифицирани за приложения по пресечен терен. Ползването на компоненти от серийни продуктови линии с големи производствени мащаби гарантира наличността на резервни части и сервиз в глобален мащаб.

Мерцедес-Бенц Цетрос е решението в най-тежките условия встрани от укрепения път – за спасителни дейности при извънредни ситуации, военни приложения, пожарогасене в горски условия или в енергийната индустрия.

Автомобилът серийно е оборудван с постоянно задвижване на всички колела. Двустепенната раздатъчна кутия с предавателно отношение 1:1,69 има задачата да увеличи теглителната сила в екстремни ситуации.

Автомобилът разполага също и с механични блокировки на задната ос, между задната и предната ос и на самата предна ос. Стандартните единични гуми пък допринасят за доброто сцепление с тежки терени и върху укрепени пътища.

Цетрос се задвижва от редови шестцилиндров турбодизелов двигател с работен обем от 7,2 л. Той развива 326 к.с. и въртящ момент от 1300 Нм при 1200-1600 об./мин. Този двигател се е доказал не само сред товарните автомобили на Мерцедес-Бенц, но и в сектора на високопроходимите автомобили.

Мощността на двигателя се предава посредством предавателна кутия с хидравлично превключване с осем предавки и една пълзяща. Напълно автоматична скоростна кутия ще се предлага като опция в бъдеще.

Мерцедес-Бенц Цетрос разполага с междуосни разстояния 4800 мм при колесна формула 4х4 или 4750+1450 мм при изпълнение 6х6. Максималното допустимо тегло е съответно 16/18 т или 25/27 т, като в зависимост от изпълнението полезният товар може да бъде между 4 - 10 т. Ъгълът на проходимост напред е 35˚, а дълбочината на газене на брод може да бъде максимално 1,5 метра.