Досега Mercedes-Benz и BMW са работили съвместно върху няколко различни проекта. За шефът на Daimler, Дитер Зетче (Dieter Zetsche) това не е достатъчно и двата немски колоса в автомобилостроенето трябва да имат много по-тясно взаимодействие и коопериране. Daimler иска по-тясно сътрудничество с BMW.
Наскоро Daimler и BMW действаха заедно при закупуване на части за производство. Според Зетче, сътрудничеството в условията на криза трябва да бъде много по-широко и само малко области да остават извън него, без да спомене кои са те.

„Ясно е, че имаме две независими фирми, чиито успех зависи от тяхната сила, така че интегритета на двете марки е задължителен”, казва Зетче пред изданието Automotive News. „Всичко това се има предвид, но то не бива да спъва по-широкото коопериране между Mercedes и BMW”. Зетче не изключва използването на съвместни платформи от модели на Mercedes-Benz и BMW, но уточни, че марката Mercedes ще запази ударението върху лукса. В момента Daimler и BMW работят заедно върху обща хибридна система и най-естественото е следващата крачка да бъде съвместната разработка на платформа. Подобно решение би спестило на двете фирми стотици милиони евро, а в същото време платформата може да бъде настроена по различен начин, за да задоволи различните критерии на двете марки – ударение върху лукса и комфорта при Mercedes и върху динамиката и спортното управление при BMW.