Mercedes E class T model S 212Всички нови модели са по-дълги от предшествениците си. Същото важи и за успешния Т-модел на Е-класата. Комбито е по-дълго с 3 сантиметра спрямо лимузината и с 1 сантиметър спрямо предишния модел - и сега дължината му е цели 4,90 метра.
В момента обаче положението на производителя от Щутгарт не е розово. Наистина, има признаци, че икономическото положение на Mercedes се подобрява, въпреки това много се разчита на новия Т-модел (от 79 680 лева). Когато автомобилът се появи при дилърите през ноември (2009 г.), той просто е обречен на успех. Е-класата като успех (Erfolg), Т-модел като талант. Освен това обаче колата се нуждае и от нещо друго - висока класа. А Е-класата е точно такава, не само заради името. Най-големият принос има багажникът, защото при едно комби той е основният аргумент при покупка. Товарното отделение на Т-модела може да поеме от 695 до 1950 литра, и на този фон възможностите на BMW 5-а серия Touring (500 литра) или Audi А6 Avant (565 литра) изглеждат доста ниски. Освен това инженерите на Mercedes са се погрижили всичко да функционира много просто. Или да го кажем така - всичко трябва да е easy, което си личи и от името на серийната система за подреждане на багажа Easy Pack System. Тя включва автоматично отварящ и затварящ се заден капак, щора, която изчезва сама, както и двойно дъно, което може да бъде изправено и застопорено в различни положения. Забележително практично и същевременно комфортно - същите цели Mercedes са преследвали и при настройките на окачването.
Mercedes e class t modelВ Т-модела серийно се монтира въздушно окачване с ниворегулиране на задната ос, за да може дори и при пълно натоварване колата да минава меко през дупките по пътя. Новият модел е взаимствал тази система от предишния модел, но окачването Direct Control c адаптивни амортисьори вече е серийно. Освен това амортисьорите и стабилизаторите са леко по-твърди - за да може комбито да е пъргаво колкото и лимузината. Mercedes явно са „пипнали" почти всичко, за да може новият модел наистина да бъде успешен. Подобрили са аеродинамиката, олекотили са каросерията, за да може да намалят разхода на гориво и вредните емисии. Програмата за намаление на емисиите на СО, включва два нови дизелови двигателя, които вече работят и при лимузината.
Според производителя Е 250 CDI Blue Efficiency харчи средно 5,8 литра дизелово гориво и има мощност 204 к.с. Има и по-мощен дизел - Е 350 CDI (231 к.с), а засега базовата дизелова версия ще е Е 220 CDI (170 к.с). При старта на продажбите бензиновите версии ще бъдат две - 350 CGI c директно впръскване и мощност 292 к.с. и върховият модел Е 500 (388 к.с.) По-късно ще се появят версиите с двойно задвижване и още 5 други двигателя, между които любимият на таксиджиите в Германия Е 200 CDI (136 к.с.) и една AMG версия.
Още от самото начало комбито на Е-класата ще заложи на сигурността. Девет въздушни възглавници, както и подглавници, които при инцидент предотвратяват камшичните удари, са серийни. За първи път ще се монтират и т.нар. тазови въздушни възглавници, които ще дават по-голяма защита на торса и таза. Който иска да включи още клаузи в своята застраховка „Живот", има предостатъчно възможности в списъка на допълнителното оборудване на Mercedes. Сред най-смислените са например системата за контрол на дистанцията Distronic Plus. По този начин Mercedes ще създаде по-малко работа на пътната помощ и полицията.
ИЗВОД
Е-класата на Mercedes е моделът, който е обречен на успех. И докато лимузината се продава чудесно, през ноември се появи и комбито. И неговите шансове изглеждат добри - въпреки кризата. Концепцията - нови, икономични двигатели, повече място в интериора, без да се приближава прекалено близо до S-класата. Защото нито цената, нито размерите са се увеличили значително. Това звучи многообещаващо. През следващата година Mercedes ще представи и първата хибридна версия на популярния служебен автомобил. За да победи кризата с иновации.
БЛАГОРОДСТВО СЪС СПОРТЕН ПАКЕТ НА AMG
Мек тунинг на Т-модела - спортният пакет AMG струва минимум 6008 лева. За тези пари получавате предна и задна броня в типичния стил на AMG, по-големи спирачни дискове и спортни седалки.