Mercedes E class T model and SkodaБорба за титлата при комбитата - Еднакво голям, със същата мощност, но по-евтин с 33 500 лева - Superb Combi предизвиква Е-класа Т-модел

Skoda срещу Mercedes - едно невъзможно сравнение? Не е задължително. Skoda също може да се похвали с велика история и (отново) се радва на голям престиж. Чехите произвеждат висококачествени автомобили на изгодна цена. Те изобщо не се притесняват от големите имена - питайте VW и Audi... И ето че сега те предлагат и Superb като комби, и то точно с размерите на Т-модела на Е-класата. Доста по-евтино естествено, с TDI двигател с мощност 170 к.с, трансмисия DSG и ниво на оборудване Elegance комбито струва 57 268 лева. Е 220 CDI Т с автоматична скоростна кутия струва минимум 90 816 лева. Това прави разлика от над 33 500 лева - но достатъчно ли е това, за да застраши сериозно блясъка на звездата на Mercedes?
Mercedes E class dashКакво предлагат
Дължината на Т-модела с внушителните 4,90 метра, Skoda е по-къса с по-малко от 6 сантиметра. Затова и двата автомобила предлагат предостатъчно място, но на предната седалка на Mercedes е малко по-просторно. Но с огромните си размери на задната седалка Skoda буквално взривява рамките на този клас, тук ше се чувствате като в катедралата „Свети Вит" в Прага. За сметка на това Skoda изостава леко при вместимостта на багажника - може да натовари от 603 до максимум 1835 литра. Много приличен резултат, но Mercedes може дори повече от това - почти гигантските 695 до 1950 литра. Освен това Е-класата блести с пълноценно комби-оборудване: дъги на покрива, регулиране на нивото на задната ос, двойна щора с вградена предпазна мрежа и задвижван заден капак. За 2183 лева ще получите сгъваема седалка в багажника - с което Mercedes се превръща в седемместен автомобил.
В това отношение чехите са малко по-пестеливи. Трети ред седалки и регулиране на нивото? Не се предлага. За електрически задвижвания заден капак ще трябва да доплатите още 628 лева. Skoda също е оборудвана с дъги на покрива, освен това ще получите и система за закрепване на товарите с две алуминиеви релси, за което при Mercedes  ще трябва да доплатите 622 лева. Много приятен детайл е и малкото LED фенерче, както и серийният чадър в задната лява врата.

Поведение на пътя
И двата двигателя могат да бъдат наречени приятни изненади. Мощността им е идентична -170 к.с, но иначе са коренно различни. На мощният 2.1-литров двигател на Mercedes не му липсват нито мощ, нито темперамент, но пък явно има пропуски във възпитанието. Той не е особено шумен, но не е никак изискан - доста спорно удоволствие. Петстепенната конвенционална автоматична скоростна кутия превключва меко и без тласъци, но е относително мудна и с това доста подхожда на характера на Benz. Защото това комби с тегло 1,8 тона не обича да бъде пришпорвано, движи се спокойно и много уверено. Окачването е по-меко от това при Skoda и реагира много по-чувствително.
Scoda Superb dashПри Superb двулитровият TDI е свързан с DSG (скоростна кутия с два съединителя) - поради което усещането при шофиране е коренно различно. Дизелът „мърмори" много по-дружелюбно в сравнение с този на Mercedes, но при висока скорост става шумен. Той се заема със задачите си жизнено, развърта се по-пъргаво от Benz, DSG трансмисията реагира бързо. Но не и перфектно: при потегляне трансмисията доста се бави, докато превключи предавките, а от друга страна, при ускорение по автомагистралите превключва твърде често.
Както и лимузината, така и комби-то е окачено доста твърдо. С 18-цоловите си колела вози доста по-твърдо от Mercedes (16 цола). Skoda е по-лека с 200 кг, и с по-директното си кормилно управление е по-„лекокрака" и пъргава на пътя, почти нервозна. Остава само да си отговорим на въпроса - необходимо ли ни е толкова спортно и директно поведение на пътя в едно голямо комби.
Колко струват
Superb Combi 2.0 TDI c DSG при ниво на оборудване Elegance струва от 57 268 лева, при тестовия автомобил трябва да добавим още 535 лева за гумите и джантите, така че крайната цена става 57 803 лева. Много пари за една Skoda, но малко за автомобил с подобни размери и толкова богато оборудване: освен всичко друго автоматична климатична инсталация, биксенонови фарове, CD чейнджър и кожена тапицерия на седалките.
Mercedes Е 220 CDI T с автоматична трансмисия струва 90 816 лева, при тестовия автомобил трябва да се добавят още 3884 лева (ниво на оборудване Elegance) и 634 лева (директно кормилно управление). По този начин на финала Superb-ът наистина е оборудван по-добре, но не е по-добрата покупка.
Mercedes E class T modelЕдно е безспорно: в този тест спечелиха и Mercedes, и Skoda, защото комбитата изглеждат по-добре от лимузините. Особено Mercedes вече (и най-после) има внушителна външност, но и Skoda е с много елегантна визия и симпатично излъчване. По отношение на темперамента двата автомобила почти не се различават, движат се много пъргаво и бързо. Наистина, Skoda е по-управляема и
пъргава на пътя. все пак тежи цели 200 кг и има по-стегнато окачване. По отношение на интериора Mercedes показва какво значи висок клас, в тази уютна атмосфера ще се чувствате добре. Skoda има чар и собствен стил, но по отношение на качеството на материалите не може да достигне Benz. И въпреки всички успехи на Skoda имиджът на Mercedes е несравнимо по-висок.

Skoda SuperbMercedes E 220 CDI Т-модел – 375 точки
Много място, висок комфорт, мощен двигател и изключителни таланти като товарач - така изглежда един победител в класа на големите комбита. Естествено, всичко това не е никак евтино.
Skoda Superb Combi 2.0 TDI DSG – 372 точки
Изгодната цена, модерната комбинация от двигател и трансмисия и просторният интериор са силните страни на този много амбициозен автомобил, но трябва да харесвате спортните настройки на окачването му.
ИЗВОД
Младият и амбициозен „чех” без никакъв срам се опитва да разтърси трона на Mercedes – но на финала все пак трябва да се признае за победен. Въпреки това Skoda Combi се препоръчва горещо. И то не само заради много изгодната си цена. Но Mercedes ни демонстрира ясно и убедително за какво става въпрос в този клас. Ненадминати са преди всичко огромният багажник, богатото и всеобхватно комби оборудване, както и размерите и комфорта. Тази комбинация доста трудно може да бъде победена. Дирк Бранке

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ
MERCEDES
SKODA
Двигател вид, цилиндри разположение
4-цилиндров, битурбо, отпр. надл.
4-цилиндров, турбо, отпр. напр.
Клапани/разпр. валове
4 на цилиндър/2
4 на цилиндър/2
Задвижване на разпр. вал
верига/ангр. ремък
ангр. ремък
Работен обем
2143см3
1968см3
кВт (к.с.) лри об./мин
125(1701/3000
125П701/4200
Нм при об./мин
400/1400
350/1750
Максимална скорост
216 км/ч
218 км/ч
Предавателна кутия
5-степ. автомат.
б-степ.-DSG
Задвижване
задно задвижване
предно задвижване
Спирачки предни/задни
дискови/дискови
дискови/дискови
Гуми на теств. автомобил
225/55 R 16 W
225/40 R 18Y
Размер на джантите
7,5x16"
7,5x18"
Емисии С0;
163 г/км
163 г/км
Разход на гориво*
8,4/5,0/6,2 л
8,0/5,2/6,2 л
Обем на резервоара/гориво
59 л/дизел
60 л/дизел
Шум при преминаване
71 дБ [А]
70 дБ (А)
Прикачен товар с/без спир.
2100/750 кг
1800/750 кг
Обем на багажника
695-1950л
603-1835л

'градски/извънградски/среден на 100 км
 
ЕКСПЛ. РАЗХОДИ/ГАРАНЦИИ
MERCEDES
SKODA
Норма за вредни емисии
Euro 5
Euro 5
Годишен данък
539 лв.
539 лв.
Интервал на серв. обсл.
20 000 км/1 год.
по показание/2 год.
Застраховки ГО/Каско
250/4767лв.
180/2890 лв.
Пълна/огр. гаранция
пълна
пълна
Гаранция за техника/пробег
2 год./няма
2 год./няма
Гар. срещу ръждясване
30 год.
12 год.
Гаранция за мобилност
30 год.
неограничена