audi-bmw-mercedesТри модела с шестцилиндрови двигатели се борят за първото място във висшия клас. Въпросът тук е кой е най-добрият сред най-добрите?

Необичайно е напрежението, което напоследък цари във висшия автомобилен клас - в класа, където разкошният аромат на големия лукс се усеща съвсем ясно и където се чува предимно немска реч. Audi A6, „петицата" на BMW и Е-класата на Mercedes все по-безцеремонно „дишат във врата" на своите по-големи луксозни събратя А8, „седмицата" и S-класата и макар все още да им отстъпват с по няколко сантиметра (Audi c 13,5, BMW с 18,8 и Mercedes c 22,5 см), характерът, усещането при шофиране и мощността на младите принцове с шестцилиндрови мотори ги правят напълно готови за директен дуел с иконите на луксозния клас.
Mercedes E350Единствено моделът на BMW не достига с малко престижната максимална скорост 250 км/ч, но още през март 530i ще получи „допинг" от още 27 к. с, а новият шестцилиндров редови двигател със сигурност отново ще оспори първото място на мотора на Mercedes. Последният съвсем наскоро „мигрира" от спортните CLS и SLK и се вгражда във версията Е350, който замени досегашния Е320.
Според Mercedes този алуминиев шедьовър на двигателостроенето е първият в света V6 с променливо управление на разпределителните валове за всмукателните и изпускателните клапани. Моторът разполага и с всмукателни колектори с променлива дължина, както и с т. нар. завихриши клапи (задвижвани по електропневматичен път клапи в края на всеки всмукателен канал, които спомагат за икономията на гориво чрез завихряне на гориво-въздушната смес. при което се подобрява пълненето на горивните камери). Фактите сочат, че още при 2400 об./мин новият мотор осигурява въртящ момент от 350 Нм и по този показател изпреварва с малко колегите си в Audi и BMW
Audi A6Двигателят на Audi ползва технологията FSI (директно впръскване на бензин в горивните камери) и също е въоръжен до зъби с последните технологични постижения. Шестцилиндровият V-образен агрегат с обем 3,2 литра разчита на високите обороти за постигане на максималната си мощност и затова в гласа му се долавят по-отчетливи италиански интонации отколкото при другите два германски мотора.
Класическите редови шестцилиндрови двигатели са изчезващ вид и днес могат да бъдат открити само в модели на Lexus, Volvo и BMW. Поради по-голямата си дължина този тип агрегати се нуждаят от повече място, набират обороти малко по-бавно от V-образните мотори. но почти напълно компенсират тези недостатъци благодарение на далеч по-равномерната си работа.
Шестцилиндровите двигатели работят почти безшумно
Независимо от разликите, и трите мотора са конструирани в съответствие с най-високите технически изисквания, поради което получават почти пълния брой точки в теста. Предпочитащите спокойния стил на шофиране няма да чуват никакви шумове от машинното отделение дори след преминаване на магистралното ограничение от 130 км/ч - долавя се само тихото свистене на вятъра около колоните на прозорците.
BMW 530Трите автомобила са сродни души и в поведението си на пътя - техните настройки добродушно прощават и най-глупавите грешки, а в по-сериозните случаи се намесват многобройните устройства за електронно обуздаване на прекаления темперамент. В този сравнителен тест Audi A6 участва във версия quattro, защото дори и с двойно предаване цената на инголщатския модел остава по-ниска от тази на Mercedes Е350. При обичайните за Европа климатични условия вторият задвижван мост обаче не носи повече точки за поведение на пътя, тъй като моделите със задно предаване на BMW и Mercedes се представят напълно равностойно.
По отношение на комфорта обаче нещата не изглеждат еднакво. Audi залагат на спортно-стегнатата настройка, вследствие на което при нормално шофиране пътниците усещат ясно преминаването през по-високите и ниски участъци по неравната настилка. С увеличаване на скоростта на А6 обаче, комфортът на возене става все по-добър. BMW създава чувствително по-приятно усещане при шофиране, но пък реагира с напрегнато вибриране върху път с вълнообразни неравности. За разлика от другите два автомобила, Е-класата на Mercedes почти постига луксозното ниво на по-голямата S-класа.
Mercedes E350Въпреки всички амбиции на моделите от горния клас да се изравнят с по-големите си братя, най-приятни емоции при тях все още предлага мястото зад волана и с право може да се твърди, че те остават автомобили, предпочитани за активното шофиране.
На пътя на пълното удоволствие зад волана обаче стоят две доста спорни ограничения - MMI (Multi Media Interface) при Audi и iDrive при BMW. Вероятно има и техноманиаци, които ще посрещнат с тържествуващи възгласи „Чип, чип, ура!" възможността да избират и задействат безброй менюта с един-единствен въртящ се контролер, но повечето хора се нуждаят от време за привикване с главоломно нарастващите възможности на компютрите, които скоро сигурно ще могат да предсказват и числата от тотото... Засега обаче командните системи тормозят водача с дълго сърфиране из менютата, дори когато става въпрос за елементарни неща като намаляването на вътрешното осветление или регулирането на отоплението в различните части на седалките например...
Audi A6Mercedes демонстрира колко по-просто може да стане всичко - докосвате само елин бутон, който показва трите степени на отоплението чрез светещи чертички и толкова. Всъщност никой не се нуждае от нещо повече или по-сложно - човек иска да се стопли по-бързо.
При BMW регулирането на отоплението става извънредно сложно. Здравият разум напразно се пита защо е необходимо на екрана да бъдат показвани отделно функции, като „Радио включено/изключено, звук усилване/намаляване". Нали всичко се чува и без това! В Audi пък осемте бутона за избиране се намират между скоростния лост и капака на кутията за дреболии в централната конзола и за да види какво натиска, водачът трябва да отклони погледа си от пътя. Това определено не се отразява добре на сигурността на движението, и то в момент, когато BMW предлагат срещу доплащане цветен „хед-ъп дисплей", прожектиращ най-важните показания на уредите и предупредителните съобщения върху челното стъкло.
BMW 530И трите автоматични трансмисии са превъзходни, но тази в Mercedes Е350 е седемстепенна
Време е да преминем от „малкото" към „голямото превключване". Тъй като Mercedes предлага своя Е350 единствено в съчетание със свръхмодерната седемстепенна автоматична предавателна кутия, участващите в теста модели на Audi и BMW също са с автоматични трансмисии. Впечатленията и от трите системи са толкова добри, че заслужават само суперлативи, но все пак ни се струва, че практически неусетно превключващата предавателна кутия на Mercedes заслужава една допълнителна точка в повече от съперничките си. При ръчен режим на смяна на предавките повече ни се понрави лекото движение на скоростния лост наляво-надясно, докато бутоните за превключване от волана (предлагани срещу доплащане) според нас са по-скоро излишни.
Отлично впечатление остави и спирачната уредба на Е350, който с постижението си под 36 м от 100 до 0 км/ч, зае четиринайсето място в нашето генерално класиране на най-добре спиращите автомобили, което в момента се води от CLK DTM (582 к. с, 236 000 евро) и неговите 33,4 м. Трябва да се отбележи, че Е350 не само спира бързо, но и регулира процеса оптимално почти като в състезателен автомобил благодарение на своята ABS. Не толкова добре спира „петицата" на BMW, a A6 направо разочарова със загрети спирачки.
Пилците обаче се броят наесен... Притежаването на автомобил от този ценови клас предполага и наличието на съответна банкова сметка, която в случая би била най-пощадена при покупката на BMW. Audi също печели точки благодарение на (най-после) въведената в целия концерн VW пълна (вместо ограничена) двегодишна гаранция, а скъпият Mercedes все пак успява да оглави с малка преднина класирането в раздела за разходите с помощта на най-ниския в теста разход на гориво и най-ниските стойности на овехтяването.
Mercedes E350ЗАКЛЮЧЕНИЕ- Редакторът Дитер Родац за тримата принцове
Няма никакво съмнение - Mercedes печелят състезанието по точки с красноречива преднина благодарение на новия си мотор! В раздела за измерени стойности Е350 побеждава благодарение на по-добрите си динамични характеристики, по-високия полезен товар и отличните спирачки, а в раздела за субективни впечатления победата се дели между Е350 и А6. Не на последно място това се дължи на отличното качество на изпълнение при Audi - факт, който отдавна не учудва никого. Въпреки най-високата си цена, моделът на Mercedes успява да се класира първи с малка преднина пред Audi и в раздела за разходите. Като обобщение ще кажем,че тримата автомобилни принцове предлагат добро серийно оборудване в съчетание с високо и (да се надяваме) трайно качество. Ако това продължи и в бъдеще,автомобилите с етикет „Made in Germany" отново ще се радват на добър прием навсякъде. Дитер Родац, снимки Свен Кригер

Вижте още: