1883
15 август: Леярната за камбани Kurtz от Stuttgart доставя на Gottlieb Daimler компоненти от чугун за неговия първи хоризонтален двигател с вътрешно горене. Тества се първият експериментален високоскоростен двигател с тръбно запалване (запалителна свещ).
1 октомври: Заедно с бизнесмена Max Kaspar Rose и търговския агент Friedrich Wilhelm Eßlinger, Karl Benz създава "Benz & Co. Rheinische Gasmotorenfabrik, Mannheim".
16 и 23 декември: Gottlieb Daimler взема патенти, за да защити първият „газов двигател с тръбно запалване” и седмица след това „регулиране на скоростта на двигателя, чрез контрол на ауспухов клапан”/ Двата патента DRP 28022 и DRP 28243 създавават основата за първият в света високоскоростен двигател с вътрешно горене.
1885
3 април: Gottlieb Daimler регистрира патент на двигател с вертикални цилиндри. Той е разработен съвместно с Maybach на основата на хоризонталния тестов двигател от 1883 година. Двигателят с патент DRP 34926 представя нова конструкция, тъй като коляновия вал и маховика са защитени от прах в картер с масло.
29 август: Gottlieb Daimler получава патент за "кола за яздене" с „газов или петролен двигател” с номер DRP 36423. Тестовото превозно средство е с мощност от 0,5 к.с. и е първият в света мотоциклет. През ноември Adolf Daimler, един от синовете на Gottlieb Daimler извършва първото пътуване от Cannstatt до Untertürkheim, достигайки скорост от 12 км/ч.
Октомври: Karl Benz тества първият модел от своята триколесна кола в Mannheim.
1886
29 януари: Karl Benz регистрира своя триколесник „автомобил с газов двигател” като патент. Патент номер DRP 37435 става рожденното свидетелство на автомобила.
8 март: Gottlieb Daimler поръчва карета от "Wilhelm Wimpff & Sohn" в Stuttgart. По-късно същата година неговият високоскоростен двигател е монтиран в каретата във фабриката Maschinenfabrik Esslingen, като по този начин е произведен и първият четириколесен автомобил Daimler.
25 март: Gottlieb Daimler получава патент DRP 36811 за своя изпарителен карбуратор.
3 юли: Местният вестник "Neue Badische Landeszeitung" публикува репортаж за публичното представяне на триколесно превозно средство, разработено от Karl Benz на околовръстния път в Mannheim.
5 септември: Местният вестник "Generalanzeiger der Stadt Mannheim" публикува обширен репортаж за двигателната кола на Karl Benz, заявявайки – Господин Benz смята да започне производството на такъв тип автомобили.
Октомври-Ноември: Морски двигател, разработен от Daimler под патент DRP 39367, започва публични тестове по река Neckar и по езерото Waldsee близо до Baden-Baden.
Benz купува 4000 м2 място в Mannheim на Waldhofstraße за построяване на фабрика.
1887
Пролет: Karl Benz продава един от първите си трколесни моторни коли на Emile Roger, Paris.
27 септември: Gottlieb Daimler представя миниатюрен трамвай на фестивала Cannstatt People. Той е задвижван с едноцилиндров двигател на Daimler.
Октомври: Gottlieb Daimler представя своя моторен велосипед на публиката в Baden-Baden. Karl Benz завършва конструкцията на своята моторна лодка. По същото време Gottlieb Daimler изпробва своята такава на реката Neckar. Gottlieb Daimler купува 3000 м2 за фабрика със склад на 67 Ludwigstraße в Cannstatt. Това слага края на неговите експерименти в лятната му вила (сега Daimler Memorial) на Taubenheimstrasse.
1888
Пролетта: Френският инженер и дизайнер Emile Roger получава екслузивни дистрибуторски права във Франция за автомобили и двигатели от Benz & Co. в Paris.
29 юли: Gottlieb Daimler регистрира неговата самодвижеща се пожарна помпа в Империалния патентен офис с патент DRP 46779. Първият тестов модел с едноцилиндров двигател и мощност от 1 к.с. е последван от 4 к.с. двуцилиндров вариант, който е бил изложен на Германската Конференция на Пожарните в Hanover.
Август: Bertha Benz, заедно с двмата си сина Eugen и Richard предприема първото дълго пътуване в автомобилната история. Тя пътува с триколесен модел Benz от 1888 година от Mannheim до Pforzheim през Heidelberg, Bruchsal и Durlach, връщайки се през Bretten и Bruchsal.
10 август: Продавачът на книги от Leipzig, д-р Friedrich Hermann Wölfert предприема пътуване от Seelberg Hill до Kornwestheim в дирижабъл, задвижван от двигател на Daimler с мощност 4 к.с. при 535 об/мин.
12 септември: На изложението в Munich за двигатели и работещи машини ("Exhibition of Engines and Working Machines") Karl Benz прави публична демонстрация на своята патентирана моторна кола и получава златен медал за неговия нов дизайн.
29 септември: След придобиване на нужните патенти за Щатите от Daimler, производителят на пиана и рояли William Steinway създава фирмата "Daimler Motor Company" на Long Island, New York.
1889
Gottlieb Daimler представя своя нов двуцилиндров V-образен двигател с мощност 1,5 к.с. при 600 об/мин. Двата цилиндъра са под наклон от 17 градуса един към друг. Този двигател се ползва при малки, двуместни превозни средства и е с патент DRP 50839 от 9 юни 1889 година. Този двигател е инсталиран и на „моторна кола с метални гуми” конструирана от Daimler и Maybach, която за първи път има и четиристепенна зъбна трансмисия. На Световното изложение в Париж, където и Benz представя своя автомобил, Daimler показва своя двуцилиндров двигател и „моторна кола с метални гуми”. Това е и началото на Френската автомобилна индустрия.
12 декмври: След подписване на споразумение с Daimler, френската компания Panhard & Levassor доставя един от първите двигатели Daimler, произведен във Франция за Барселона.
1890
Пролетта: Wilhelm Maybach конструира първият 4 цилиндров четиритактов двигател. Теглото на двигателя е 153 килограма и е с мощност 5 к.с. при 620 об/мин и е с предназначение за използване в лодки.
28 ноември: Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) е официално регистрирана при нотариус в Stuttgart. Gottlieb Daimler, Max v. Duttenhofer и Wilhelm Lorenz са подписали вече предварително споразумение на 14 март. Benz & Co. Започват серийно производство на двигатели за лодки. Daimler-Motoren-Gesellschaft си сътрудничи с Maschinenfabrik Esslingen за тестване на 10-20 к.с. двигатели за железопърния транспорт.
1891
11 февруари: Wilhelm Maybach напуска Daimler-Motoren-Gesellschaft, но продължава да работи в конструиране на двигатели и автомобили, като ползва домашната си работилница.
2 март: Daimler-Motoren-Gesellschaft е регистрирана в регистъра за фирми. Фирмата на William Steinway "Daimler Motor Co." Започва производство на първият американски двигател под лицез в Hartford, Connecticut по чертежите на Gottlieb Daimler. Karl Benz работи върху дизайна на четириколения автомобил "Victoria", изоставяйки триколесния автомобил.
1892
13 септември: Wilhelm Maybach заявява патенти за неговата ремъчна предавка със смяна на скорости (патент DRP 68492, 70577, 75069) и охлаждане на маховика (DRP 70260). Патентите са получени между май 1983 и май 1984 година и постижението намира място в Автомобила с ремъчно задвижване.
Октомври: От името на своя бизнес партньор Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach наема градинска стая в бившия хотел Hermann в Cannstatt, където той, 12 работника и пет чирака продължават своята конструкторска работа. Първата разработка е двигателят Phoenix (Феникс). Той има 2 паралелни жилиндри, изляти в един блок и разпределителен вал за контрол на клапаните за изгорели газове. Този двигател е ползван по-късно в автомобили, кораби и дирижабли.
1893
28 февруари: Benz получава патент DRP 73515 за двойно-шарнирната система за управление. Малко по-късно започва и конструкцията на четириколесните автомобили "Victoria".
26 май: Британският бизнесмен Frederick Richard Simms основава "Daimler Motor Syndicate Ltd." В Лондон. Въпреки, че компанията не произвежда автомобили в началото, това е раждането на Британската автомобилна индустрия.
1 май – 31 октомври: На Световното изложение в Чикаго Daimler-Motoren-Gesellschaft представя публично първият напълно функциониращ автомобил в Щатите. Той е модификация на „моторна кола с метални гуми”. Gottlieb Daimler посещава изложението по време на своето сватбено пътешествие със своята втора съпруга Lina. Wilhelm Maybach конструира карбуратор с разпръскваща дюза, предшественика на модерния карбуратор.
1894
Benz "Velo" ("Velocipede") става първия серийно произвеждан автомобил
16-22 юли / 22-31 август: Theodor von Liebieg предприема първото далечно пътуване в историята на автомобилизма с неговия Benz "Victoria". Дългият 939 километров маршрут започва от Reichenberg в Bohemia и продължава през Mannheim до Gondorf, на реката Mosel.
22 юли: Първото състезание (като тест за издръжливост) е проведено между Paris и Rouen. От 21 участници финишират 15. Девет от тях са с двигатели Panhard-Levassor, произведени под лиценз на Daimler и един е Benz 3 к.с. "Vis-à-Vis".
10 октомври: Gottlieb Daimler напуска временно Daimler-Motoren-Gesellschaft и официално оставя акциите си във фирмата. Той и Wilhelm Maybach продължават своята работа в конструиране на автомобили в хотел Hermann в Cannstatt.
1895
18 март: Първият в света автобус, поръчан на 19 декември 1894 година и произведен от Benz & Co. в Mannheim започва да се движи между селищата Siegen, Netphen и Deuz. Поради лоши метеорологични условия и технически проблеми той е спрян през декември същата година.
2 ноември: Първото автомобилно състезание в Щатите с дистанция от 92 мили се провежда между Chicago и Vaukegan и обратно до Chicago. Единият от двамата съперници завършва състезанието Oscar Mueller с Benz.
21 ноември: С участието на Henry Lawson, "Daimler Motor Syndicate, Ltd." Се превръща в "British Motor Syndicate, Ltd." С капитал от £ 150,000. Новата компания закупува патентите на British Daimler и Maybach за 350 000 марки. Fredrick Simms прави предварително условие в сделката, че Daimler и Maybach да се завърнат в Daimler-Motoren-Gesellschaft до 8 ноември.
21 декември: Доставката на двигател номер 1000 на Daimler е отпразнувано в градината на Daimler.
1896
14 януари: Henry Lawson основава "Daimler Motor Company Ltd.", която придобива правата за използване на патентите на Daimler от "British Motor Syndicate, Ltd." И започва производство в Coventry през май следващата година. Това е най-старата автомобилна фабрика във Великобритания.
2 април: Benz & Co. Отварят офис в Stuttgart
26 юни: Превозвачът Friedrich Greiner поръчва Daimler "Victoria" оборудван с таксиметър, за да започне дейността на "Motorized Carriage Service" в Stuttgart – първата фирма в света за моторизирани таксиметрови превози.
1 октомври: Daimler-Motoren-Gesellschaft в Cannstatt доставя своя първи камион с двуцилиндров, 4 к.с. двигател и 1500 кг полезен товар на "British Motor Syndicate, Ltd." в London. Karl Benz разработва своя първи „Автомобил за доставки” на основата на шаси от Velo.
1897
Лято: Daimler-Motoren-Gesellschaft представя "Phoenix" – първия автомобил на фирмата с предно разположен двигател. Четириколесната моторна каляска има двуцилиндров Phoenix двигател с 4 к.с., тръбен радиатор и четиристепенна зъбна трансмисия.
16 юни: Friedrich Greiner получава поръчания Daimler "Victoria" оборудван с таксиметър – първото моторизирано такси в света. Benz & Co. Разработват първия двуцилиндров двигател с хоризонтално разположени един срещу друг цилиндри. Daimler-Motoren-Gesellschaft разработват товарни модели "Daimler Business Car". Те са с 6 вида двигатели от 3, 4, 6, 8, и 10 к.с. с полезен товар от 500, 800, 1200 и 2000 килограма. В Берлин се основава първият Германски автомобилен клуб "Mitteleuropäischer Motorwagen Verein". Gottlieb Daimler и Karl Benz са сред съоснователите. Австро-Унгарският бизнесмен Emil Jellinek получава своя първи Daimler автомобил, който е поръчал при посещението си в Cannstatt. Скоро след това той започва да продава коли на Daimler и изисква от Daimler-Motoren-Gesellschaft да му доставят по-бързи автомобили със значително по-мощни двигатели.
1898
13 юни – 3 юли: На Мото изложението в Париж, Gottlieb Daimler и Wilhelm Maybach представят нова генерация от камиони с полезен товар от 5 тона. Те са с надлъжно разположен четиритактов двигател под предния капак, зъбна предавателна трансмисия и задно предаване.
21-25 юли: Ремъчно задвижван автомобил на Daimler с нисковолтово магнитно запалване от Bosch е подложена на петдневен тест в Австрийските Алпи. Електрическото запалване в последствие е монтирано на много DMG камиони. Опитът с новото запалване води до замяната на досега използваното свещово, характерно за тогавашната конструкция.
Август: "Daimler Manufacturing Company", в която "General Electric Co." има голямо участие, е основана в Long Island City, New York и взема активитетите от "Daimler Motor Company".
12 септември: Първият четирицилиндров автомобил Daimler "Phoenix" Phaeton е доставен на Emil Jellinek. 2,1 литровият двигател "Phoenix" е конструиран от Maybach и е с мощност 8 к.с. при 720 оборота в минута.
2 октомври: Десетместен автобус на Daimler задвижван от 10 к.с. двуцилиндров двигател започва да се движи между Künzelsau и Mergentheim (Württemberg). Този автобус пренася и пощата по 30 километровия маршрут. Това е и първата моторизирана пощенска услуга в Германия, въпреки че е спряна през юли 1899 година.
3 ноември: В Marienfelde, близо до Berlin, инженерна фирма, основана от Adolf Altmann през 1879 е превърната в акционерна под името "Motorfahrzeug- und Motorenfabrik Berlin AG". Тя произвежда автомобили, автобуси и камиони под лиценз на Daimler. През 1902 тя става Berlin-Marienfelde представителство на Daimler-Motoren-Gesellschaft. Daimler-Motoren-Gesellschaft представя публично първите си автобусни модели с 4 базисни модела – 4, 6, 8 и 10 к.с. между 6 и 16 пътника.
1899
2 януари: Въпреки огромния порой и разбитите пътища, 2 автомобила на Benz са първите финиширали на дългото рали между Frankfurt и Cologne.
17 февруари: Първите Daimler двигатели, конструирани за дирижаблите на Graf Zeppelin са доставени. 4,4 литровите, 4 цилиндрови алуминиеви двигатели (модел N) са с мощност 15 к.с. при 700 об/мин.
21 март: Wilhelm Bauer побеждава на 85 километровто туринг състезание от Nice до Magagnone и обратно в 24 к.с., двуместен Daimler Phoenix със средна скорост от 34.7 км/ч, но е без успех на високоскоростните и на планинското рали Nice-La Turbie. Emil Jellinek, който регистрира автомобила Daimler пилотиран от Bauer под своя псевдоним "Mercédès", настоява за производство на напълно нов автомобил в Cannstatt, който да гарантира победа следващата година.
8 май: Benz & Co. (OHG) става "Benz & Cie. Rheinische Gasmotorenfabrik AG Mannheim". Към Karl Benz като член на ръководството е назначен и Julius Ganß. На 8 юли фирмата е вписана в публичния регистър. Производството на първите Daimler двигатели за дирижаблите Zeppelin (LZ 1) дават началото на един успешен период в разработването на такива двигатели. "Österreichische Daimler-Motoren-Kommanditgesellschaft Bierenz, Fischer & Co., Wiener-Neustadt" е основана да предсавя DMG в Австро-Унгария. Продукцията е скромна и се състои в сглобяване на доставени компоненти.
1900
6 март: На 65 годишна възраст в Cannstatt почива Gottlieb Daimler.
26-30 март: На състезанието в Nice са новоконструирани 24 к.с. автомобили Daimler Phoenix. Emil Jellinek регистрира подобно на предишната година два автомобила под името "Mercédès". По време на планинското рали Nice-La Turbie е убит пилотът Wilhelm Bauer в "Mercédès I", след като губи управление и се блъска в стена. Навигаторът Hermann Braun е без травми. Този трагичен инцидент кара Jellinek да поиска по-лек автомобил с по-дълга междуколесна база и по-нисъл център на тежестта.
2 април: Emil Jellinek основава фирма в Monaco за продажба на автомобили и двигатели на Daimler. Същият месец той поръчва 36 автомобила от Cannstatt на цена от 550 000 златни марки, срещу екслузивното право да ги продава под името Mercedes в Австро-Унгария, Франция, Белгия и Щатите. На 8 юни Daimler-Motoren-Gesellschaft одобрява сделката.
14 август: Подписва се договор между общината на Untertürkheim и Daimler-Motoren-Gesellschaft за покупка на 185 000 м2 за построяване на нова фабрика.
20 септември: Представянето на радиатор „пчелна пита” с патент DRP 122 766, базиран на тръбния радиатор на Wilhelm Maybach от 1895 година.
Октомври: Произведени са първите екземпляри на малката двуцилиндрова 8 к.с. кола от DMG, конструирана от най-възрастния син на основателя на компанията Paul Daimler в периода 1899-1900. Тиражът е ограничен.
22 ноември: Първи успешни тестове на 35 к.с. автомобил Mercedes. Месец по-късно на 22 декември първите бройки са изложени в Nice от Emil Jellinek. Основан е работнически пенсионен фонд в Daimler-Motoren-Gesellschaft. В допълнение към доставените двигатели, Benz & Cie. Доставят 603 автомобила, от които 341 са за клиенти зад граница. Това ги прави няй-голямата автомобилна фабрика в света.