Hans NibelHans Nibel - Ханс Нибел
Като главен инженер в Benz & Cie. и по-късно в Daimler-Benz AG, Hans Nibel (1880 - 1934) има огромна роля в създаване на продукти за двете компании. Между автомобилите, които е създал са Blitzen Benz - 1909, 770 Grand Mercedes – 1930, Mercedes 170 – 1932 и състезателната W25 на сребърните стрели от 1934 г. Като член на борда на директорите, той е един от архитектите за сливането на Benz & Cie. и Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) довело до създаването на Daimler-Benz AG през 1926.

Hans Nibel е роден на 31 август 1880 година в Olsany/Moravia, тогава част от Австро-Унгария, а днес от Чешката република. Неговият баща е директор на фабрика за хартия. Според училищните дневници от 1899 година, той е умен и бърз в училище с отлични оценки по математика, физика и рисуване. Приет е за студент в Техническия Университет в Munich, дипломирайки се като инженер. Кариерата му минава през няколко малки инженерни работи, преди да се присъедини към Benz & Cie. в Mannheim на 1 март 1904 година. Тук той е свидетел на растежа на една от световните компании, лидери в автомобилостроенето.
Nibel скоро е повишен до заместник управител на отдел и през 1908, само на 28 годишна възраст, е назначен за началник на отдела по дизайн. Няколко модела са създадени с негово участие или под негово ръководство, включително няколко малки автомобила, помогнали на компанията за популяризирането й. Това е 6/14 к.с. Benz през 1910 г. и луксозни автомобили, които са представители на фирмата. Автомобилът, който винаги е свързван с името на Hans Nibel е Blitzen Benz – най-мощната и бърза кола в света за времето си. Представена през 1909 година, тя поставя световен рекорд за скорост от 228,1 км/ч през 1911 година, който рекорд остава непобеден до 1919 година.

Тези успехи бързо допринасят за растежа на кариерата на Nibel. Декември 1911 той подписва нов договор с Benz & Cie. като шеф инженер. Фирмата получава Императорската награда Kaiserpreis през 1912 г. за най-добър Германски аеро двигател – друг елемент от продуктовата гама по това време. При различни случаи Nibel е във фокуса на спортни събития. През 1909 година например, той получава Preis der Erbprinzessin von Sachsen за Prinz-Heinrich-Fahrt (Berlin – Wroclaw – Tatra-Füred – Budapest – Vienna – Salzburg – Munich), през 1912 Сребърен медал на Международното австрийско алпийско изпитание и през 1914 година награда на Вътрешното министерство за Карпатското рали.

Nibel се присъединява към борда на директорите на Benz & Cie през 1917 година, като член. Това е не само признание за неговата работа в автомобилния дизайн, а и рефлектира на успехите на фирмата в годините до Първата Световна война. Както обикновено, по това време продукцията е насочена към военните изисквания, комбинирани с многото нови дизайни на Nibel. По този начин той играе важна роля, помагайки на фирмата да премине през тези тежки времена.
Benz & Cie правят Nibel пълноправен член на борда на директорите през август 1922 година. През същата година той получава и докторска титла от Техническия Университет в Karlsruhe. Също през 1922 Nibel работи с Max Wagner – шеф на отдела за шасита в Mannheim, при разработката на първите аеродинамични състезателни автомобили с независимо окачване, иновация която скоро ще допринесе до множество международни успехи. В допълнение той доказва и важната роля за използване на дизелови двигатели в пътнотранспортните средства – през 1922 година 1922 Benz & Cie. представят селскостопански трактор със самовъзпламеняващ двигател – първият дизелов пътнотранспортен автомобил.
Когато през 1924 година & Cie. и Daimler-Motoren-Gesellschaft създават общ офис, Nibel се присъединява към управлението и на DMG, където работи заедно с Ferdinand Porsche, като все пак Porsche е отговорен за работата.
Nibel е е със силна роля при обединяването на двете фирми през 1926 година, след което той влиза в ръководството на новата Daimler-Benz AG. Същата година той сменя окончателно своето работно място – в отдела за дизайн в Untertürkheim. Като инженер, но и като член на Борда на директорите под ръководството на Wilhelm Kissel, Nibel е главен защитник и протогонист в събитията довели до успешното обединяване на двете най-стари автомобилни производители.

Hans NibelТехнически директор в Daimler-Benz AG
На 1 януари 1929 Nibel наследява Ferdinand Porsche като технически директор. Той изчиства дизайна на своя предшественик например на много успешния 8/38 к.с. Mercedes-Benz Stuttgart 200 (W02), автомобил донесъл доста успешни продажби по време на рецесията. Nibel също подобрява спортните модели S, SS, SSK и SSKL (W06, 1926 - 1934), както и елегантния Mercedes Nürburg (W08, 1929 - 1939), давайки им пълно влияние както на международната спортна сцена, така и на луксозната пазарна ниша. Да не забравяме и Великият Mercedes 770 (W07, 1930 - 1938), още едно произведение под ръководството на Nibel, който утвърждава Mercedes-Benz като производител на най-луксозните и технически издържани автомобили в света. Да припомним някои технически решения – алуминиев разпределителен вал с охлаждащи оребрения и хромникелов вал, монтиран на 9 лагера и с интегрирани ковани противотежести.
След това идва Mercedes 170 (W15, 1931 - 1936), с много нови патенти, включващи независимо окачване и скорости с овърдрайв, подобни на системата на Mercedes-Benz-Maybach. Трансмисията дава възможност за избор на правилна предавка, в зависимост от терена и скоростта, като при движение на високи скорости има ефекта за намаляне на оборотите, следователно икономия на гориво. Тези и други иновации последователно са намерили място и в други модели на Mercedes-Benz. Една временна връхна точка е достигната от Nibel с компресорния 380 модел (W22), представен през 1932 година, чиито приемници са още по-известните Mercedes 500K и 540K (W29), които издигат компресорната технология над нивото на спортните автомобили, прилагайки я и в луксозния клас. Техните известни каросерии (Sindelfingen) поставят нови стандарти в дизайна на автомобилите и са считани като майсторски произведения от Mercedes-Benz.
През 1934 година един доста различен и не по-малко революционен концепт с почерка на Nibel прави своята световна премиера – модела Mercedes 130 (W23) със задно монтиран двигател. Макар че този автомобил, заедно с авансираните Mercedes 150 и Mercedes 170H (със средно разположен двигател) се представя без много късмет в моделната програма на фирмата, показва пионерските умения в дизайна на Nibel. Много по-успешния му модел Mercedes-Benz 170V (W136, 1936 - 1942) е първия автомобил с Х образно леко и стабилно тръбно шаси. Друг вълнуващ модел е конструиран за Формула в клас 750 килограма – състезателния Mercedes W25. С пилоти зад волана като Rudolf Caracciola, Mercedes W25 носи на фирмата множество успехи в периода 1934-1937 година, поставяйки началото на традизията на Сребърните стрели. Nibel оставя своя почерк и на много двигатели за самолети на Daimler Benz от 1930те години.

На 25 ноември 1934 година, Hans Nibel е на Централната гара в Stuttgart, за да се качи на експресния влак за Berlin, в подготовка за състезателния сезон 1935. За съжаление сърдечен удар прекратява неговия живот. Светът загубва един от най-талантливите инженери в предвоенния период. Daimler-Benz AG загубва своя главен инженер, но много години след това фирмата продължава да произвежда автомобили, базирани на технологичните завещания оставени от Nibel. Например Mercedes-Benz 260 D (W138, 1936 - 1940), представен 2 години след смъртта му, е първият серийно произвеждан лек автомобил с дизелов двигател. В некролога, отечатан от Daimler-Benz AG пише: В лицето на доктор Hans Nibel, Daimler-Benz AG загуби един изтъкнат дизайнер и важен инженер с международно признание. Човек, чиито креативни дизайни са образец на подражание от техническите разработчици на автомобили и двигатели в целия свят.
Невъзможно е да се сравни изключителния успех на автомобилите с дизелов двигател, чупещи полуоски, независимо окачване, трансмисията с овърдрайв или модерната каросерия и двигател без първо да споменем неговото име. Много от неговите разработки остават релевантни много години след неговата смърт, дори и след Втората Световна война.
Приемник на Nibel става Max Sailer, който поради болест се оттегля в края на 1941 година. След това мястото е заето от Fritz Nallinger, който работи като шеф инженер до своето пенсиониране през 1965 година. Вижте снимки на Hans Nibel и моделите, които е създал.

Hans Nibel
роден: 31 август, 1880 в Olsany/Moravia
умира: 25 ноември, 1934 в Stuttgart
Кариера:
• Учи в Техническия Университет, Munich, дипломирайки се като инженер
• 1904, 1 март: започва работа в Benz & Cie.
• 1908: Назначен като ръководител в отдела за дизайн
• 1911, 28 декември: Шеф в дизайнерския отдел с официален договор
• 1917, 16 август: Упълномощен член на Ръководния борд.
• 1922, 25 август: Пълноправен член на Борда на директорите
• 1922, 8 ноември: Награден с почетен докторат от Техническия университет в Karlsruhe
• 1929, 1 януари: Заема мястото на Ferdinand Porsche като технически директор в Daimler-Benz AG
• 1929, 1 март: 25 годишен юбилей във фирмата