Mercedes SLK* Не само за дамите: Mercedes-Benz 190 SL

* Май 1955: Започва производството на Mercedes-Benz 190 SL

* произведени са 25 881 броя от елегантен малък открит спортен автомобил

През лятото на 1955, в завода в Зинделфинген (Sindelfingen) е започнало производството на спортния 190 SL задвижван от четири цилиндров двигател. Замислен като спортен, елегантен двуместен автомобил за пътувания, колата с вътрешнозаводско означение W121, бързо придобила голяма популярност особено сред дамите. Първоначално на разположение е бил само роудстър (roadster- скитник) с мек таван (цена през 1955: 16 500 DM). Той е бил последван от Coupe със подвижен hardtop (твърд таван), което е с или без мек таван (цени през септември 1955: DM 17 650 / DM 17 100). До прекратяване на производството през февруари 1963, са били проiзведени 25 881 автомобила, каtо повечето от тях са били експортирани за САЩ. Със 190 SL започна следвоенната традицията на малки роудстъри от Mercedes-Benz - традиция, която днес продължава най-успешно с второ поколение SLK роудстър.

Mercedes SLKSLK-класа: изключително успешен основоположник на нова мода сред откритите автомобили

Преди около десетина години Mercedes-Benz SLK-класа прави своя дебют в мострените зали. Компактният роудстър беше един от първите продукти на Mercedes-Benz като част от нова стратегическа инициатива и все още стои като символ на новия, динамично изглеждащ имидж на базирания в Щутгарт автопроизводител. Освен това, SLK-класа създаде нов пазарен сегмент през 1996, сегмент, който има изключително бърз растеж. Благодарение на стоманения подвижен (vario) покрив, който се превръща от открит двуместен автомобил в сигурно купе защитено от стихиите за секунди, SLK - роудстъра бе и продължава да бъде вдъхновение за много други открити автомобили. Сегашната SLK-класа продължава да определя тенденциите с нововъведения, като например AIRSCARF система за отопление на врата. По света, Mercedes-Benz е произвел общо около 459 000 броя от SLK модела от 1996 досега. Със среден пазарен дял от 34 на сто, сегашната SLK-класа е световен лидер в сегмента на компактните роудстъри.

Mercedes SLK- Модел който създаде нов пазарен сегмент с висок растеж
- Първата в света спортна кола с твърд подвижен покрив и AIRSCARF
- Уникална комбинация от удоволствие на шофиране на роудстър и комфорт на купе
- Пазарен дял от около 50 на сто в Германия и Западна Европа

Когато роудстъра на SLK-класа се появи в мострените зали на Mercedes през есента на 1996, той направи една революция в автомобилния свят. Никога преди това щутгартската фирма не се бе представяла в такъв млад, динамичен и атрактивен вид. Изгледа на SLK незабавно обяви насоката на стила на марката - само след няколко минути взиране във въртящата се платформа в салона, става ясно, че новият стил е нетипичен с впечатляващи динамични качества.

Mercedes SLKMercedes-Benz SLK-класа Roadsters отдавна плени сърцата на феновете на спортните коли. С включване на около 650 новоизготвени части, SLK модел от 2008 стана още по-динамична и сега предлага още по-емоционално заредено преживяване при шофиране. Ключови визуални подобрения включват нов изглед на предната и задната част, както и внимателно модифициран интериор с нов панел с уреди и спортен волан с три-спици. Бързо оборотния спортен V6 двигател развива 224 kW/305 к.с. и с включена система за променливо сервоуправление (налична като опция) наистина ясно подчертават и изваждат на преден план динамичния характер на двуместния SLK 350. Освен това, всички двигатели от гамата сега са много по-икономични и следователно отделят по-малко CO2, въпреки значителното увеличаване на параметрите им от предходните. Новото поколение SLK модели излезе на пазара през април 2008, на базови цени между € 36 503,25 и € 69 049,75 вкл. ДДС.

Mercedes SLKMercedes-Benz 190 SL и SLK-Клас: Компактни, иновативни и привлекателни

* 190 SL: колата мечта на петдесетте

* SLK-класа: роудстър изживяване от 1996

Максимилиан Едуин Хофман (Maximilian Edwin Hoffman), прекарва много часове в опити да убеди Управителния съвет на Daimler-Benz в нуждата от изграждане на спортни коли за американския пазар на разумни цени. Когато получава зелена светлина от тогавашния генерален директор д-р Фриц Кьонеке (Fritz Könecke), елегантния американски стил на който той е държал се е загубил. Тази „загуба” се дължи на предложението направено от Началника на отдела за развитие към компанията д-р Фриц Налингер (Fritz Nallinger) малките спортни автомобили които Хофман иска, да се изградят на база платформата на 180 Седан. Отговора на Хофман е красноречив и е в смисъл на "Това не става за нищо."
По-късно, когато вижда добре полираната кола чистосърдечно призна: "Сбърках - резултатът е 190 SL."