Mercedes SLS2010 Mercedes-Benz SLS AMG Gullwing – официална информация

Колата няма да бъде в Женева на Geneva auto show, но въпреки това Mercedes-Benz използва събитието като извинение, за да пусне малко информация по отношение на слуховете които витаят от доста време за неговото ново поколение суперкола Gullwing.

С име на Кадилак

Първо, възродената икона няма да бъде наречена Gullwing (пеперудата, крила на чайка) или дори SLC както трябваше да си мислим; официалното име е Mercedes-Benz SLS AMG. (В прес материалите се казваше: Mercedes прави разработка на кола като "нов Gullwing" и също така потвърждава, колата ще използва уникална конфигурация на вратите.) Чудим се дали Кадилак ням ада се противопостави на този псевдоним SLS, но няма никакво съмнение, че може да се обърка този супер Benz със пълноразмерен четириврат Caddy.Тук е момента да се отбележи, че ние все още не знаем как ще изглежда SLS. Мерцедес се въздържа от пускането на официални снимки, но се очаква в началото на лятото да се появят. За сега информацията от Мерцедес какво се крие под кожата на SLS е ограничена. Съдейки по вътрешната структура на авмтомобила, колата разполага със същите пропорции като прародителя си от 50-те. Дори ъглите на предното и задното стъкло изглеждат еднакви.

Повече мощност от AMG от стария надежден V-8

Двигателя на SLS е преработена версия на AMG на вече познатия 6,2-литра 32-клапан V-8. В SLS, двигателят развива 563 к.с. при 6800 об. / мин и 479 либри/фут въртящ момент при 4750 об. / Мин. Промените по двигателя, за използване в SLS включват нови магнезиеви смукателни колектори с осем отделни скоростни входа, два електронно контролирани дроселови клапи за захранване на новото пълнене. От другата страна – при изгорелите газове, нов абсолютно равен изпускателен колектор за намаляване обратното налягане. Мазането на двигателя е с нова система сух картер, която позволява на двигателя да седи ниско, което води до снижаване на центъра на тежестта. Но двигателят не е просто снижен, той също е преместен зад предната ос, което до голяма степен е отговорно за това SLS да има 48/52 % разпределение на теглото предна / задна ос.

AMG превключва мисленето си

По всичко личи, че AMG са в процес на разработване на нова седем степенна скоростна кутия - transaxle за SLS. (transaxle – система при която двигателя е отпред а скоростите са наедно с диференциала отзад) Монтирана в задната ос и обхващаща диференциала, новата кутия е с двоен амбреаж автоматизирана ръчна трансмисия която ще сменя скорости от само себе си или по команда на водача. Това е разлика от MCT кутията в SL63 AMG, която е вариант на автоматичната седем степенна трансмисия на Мерцедес, използва планетни зъбни колела и съединител наедно, вместо на хидропреобразувател на въртящия момент. Двигателя се свързва със скоростите/диференциала монтирани в задната ос - transaxle – посредством кардан изработен от леки композитни карбонови влакна. Общото с трансмисията на SL63 и тази на SLS е настройката за стартиране - Race Start launch-control, тя контролира оборотите на двигателя и отделянето на съединителя за безопасно и оптимално ускорение. Колко бърз ще бъде SLS? Мерцедес предвиждат ускорение от 0 до 62-mph (от 0 до 100 км приблизително) за време от 3,8 секунди и максимална скорост от 196 mph (приблизително 314 км).

Когато дойде времето да спре, SLS ще бъде забавян от дискови спирачки от стандартни чугунени и алуминиеви сплави, с големина 15,4 инча (38.5 см) отпред и 14,2 инча (35.5 см) отзад. За тези, които се нуждаят от нещо по-устоичиво на фадинг (загуба на спирачни способности следствие загряване) а същевременно намаляващо теглото, въглеродно-керамичните дискове ще бъдат задължителни. Въглеродно-керамичните дискове са по-големи отпред - 15,8 инча (39.5 см). Отзад те са колкото чугунените дискове в диаметър - 14,2 инча (35.5 см), но са по-дебели. И двете спирачни системи са със шест-бутални апарати отпред и четири-бутални апарати отзад.

По-лек от SLR McLaren

Структурата на SLS е изцяло нова, пространствената алуминиева рамка от 531-LB, е проектирана специално за този модел. Междуосието е малко по-голямо от обичайното – 105,5 инча (263,75 см) то е по скоро за автомобил с предно предаване или за такъв със средно разположен двигател. Предната следа на SLS е около 1,2 инча (3 см) по-широка от задната. Други външни мерки не са били разкодирани. Mercedes обяви предварително очакваното теглото от 3571 паунда (1620 кг.), което би направило SLS почти 300 паунда (136 кг) по-лек от струващия $ 455 000 направен от въглеродни влакна - Mercedes-Benz SLR McLaren със 3858-LB (1750 кг) тегло, и далеч по-лек от 4220-LB (1914 кг) тегло на Mercedes-Benz SL65 AMG Black Series.

Какво ще струва SLS? Няма официално изявление от Мерцедес, но ние предполагаме, че новият Gullwing ще струва между $ 250 000 и 275 000 щатски долара, или една доста прилична сума, по-малко от SL65 AMG Black Series за $ 300 000. При тези цени SLS ще се конкурира пряко с Ferrari 430 Scuderia и предстоящата Superleggera версия на Ламборджини Gallardo LP560-4. Все пак, дори ако цените се покачат по-високо от $ 325 000, новият SLS все още ще остане относително добра сделка предвид приблизително $ 500 000 които са необходими, за да се купи оригинален 300SL Gullwing.